0

Н а света има едно много опасно, дори според някои изследователи - най-опасното племе на земята, което всява ужас у цивилизованите хора.

Ритуалите им са толкова странни, че с дни не можеш да се отървеш от мислите си по тях.

 Режат пръстите на жените, после изгарят раните, след сватбата не излизат от колибата 7 дни и не ядат нищо.

Членовете на племето Дани живеят напълно изолирани от останалия свят – в дълбоките гори на Западна Нова Гвинея.

Те се считат за едно от най-опасните племена на планетата, а също така е известно, че членовете му са канибали.

Дани или Ндани , както се нарича това племе в някои части, обитава село в плодородната долина Балием, заобиколена от планини, които достигат височина от 4500 метра в Западна Нова Гвинея, Индонезия - северно от Австралия, в югозападната част на Тихия океан.

Открити са за първи път от американския филантроп Ричард Арчболд след експедиция през 1938 г. и съвсем случайно при събиране на етноложки материали за Американския природонаучен музей.

Тогава той забеляза интересни подробности, свързани с техния начин на живот, забеляза, че племето не е запознато с метални инструменти и че използва дървени инструменти, лъкове и стрели. По негово наблюдение те са значително по-ниски, високи са малко под метър и половина.

По това време племето все още практикува канибализъм, хранейки се с телата на убити врагове. Те вярвали, че който изяде сърцето на враг, поема неговата сила и жизненост.

За да оцелеят, членовете на това племе садят множество видове картофи и отглеждат прасета, които са от голямо значение за тях.

Те обаче имат странни ритуали, които цивилизацията не може да приеме. А именно, след смъртта на близък роднина, жените отрязват горната част на пръстите си, преди да отидат на погребението. Те също натриват лицето си с пепел и глина. Тези ритуали представляват израз на траур.

Преди ампутацията се завързва здраво конец около горната половина на пръста и се държи 30 минути, за да се обезчувстви, благодарение на което болката се облекчава.

Рязането обикновено се извършва от член на семейството, след което раната се изгаря, за да спре кървенето.

Ежедневието им е невъобразимо за цивилизовано население. Мъжете носят необичайно бельо, което прилича повече на обвивка, отколкото на дрехи, наречено котек.

Жени, които са загубили любими членове на семейството си, отдавна са отрязали върховете на пръстите си в знак на траур, но нов индонезийски закон им забранява да го правят.

Споменът за традицията се разпознава по пръстите на по-възрастните жени в племето. Веднъж годишно околните племена също се събират, за да празнуват с фалшиви битки по случай фестивала в долината Балием. Друга традиция в местната общност е тържествената церемония по готвене на прасета.

Членовете на племето първо изпълняват воински танц, а след това парчета дърво се търкат едно в друго, за да запалят огън.

Вместо нож се използват по-остри парчета бамбук, след което свинското се приготвя със зеленчуци. Племето Дани има уредени бракове, но се женят и по любов. Сватбените церемонии се провеждат само по време на важни дати и празници. Мъжът дава зестра на семейството на бъдещата си съпруга - обикновено четири до пет прасета.

Една от изключително необичайните традиции, свързани с племето Дани, е канибализмът. Често се случва на трапезата им да попадне човешко месо. Според тяхната традиция, човек, който погълне сърцето на враг, се смята, че поема силата и жизнеността на починалия. Вярата в тази практика стига толкова далеч, че те вярват, че ще станат по-умни, ако ядат човешки мозъци, докато ядат краката, за да получат сила и скорост.

Въпреки своята отдалеченост и необичайни традиции, племето Дани привлича туристи, които идват да видят как живеят някои от последните канибали.  Черният дроб и сърцето на ловците са особено ценени, както и мозъците на мъдреците и краката на бегачите, които дават скорост. Учените смятат, че човешката плът е служила като източник на протеини по време на недостиг на животни.

Въпреки че племето Дани има страховита репутация на един от най-страховитите ловци на глави, те са много гостоприемни към посетителите.

Това се потвърждава от историята на фотографа Те Лин, който пътува до Нова Гвинея през 2016 г., за да прекара четири дни, опознавайки хората от Дани. Снимките му показват мъже, облечени в традиционна дреха, известна като котека - покривало за интимната област.

Обикновено е направена от сушена кратуна, но въпросът е, че тази дреха отразява сексуалните сили.

Мъжете и жените живеят в отделни колиби, а децата са с жените. Живеят от земеделие. Докато мъжете разчистват гората за нови парцели, жените обработват земята и събират плодовете. Най-голямата ценност в този район са свинете. С тях се "купуват" жени за брак, а понякога се водят и племенни войни.

Сключването на брак в това племе включва специална церемония. Бащата е този, който избира съпруга, а младоженецът според традицията грабва булката, докато тя черпи вода на извора. Тя бяга, а той я настига, сграбчва я и бързо я отнася до хижата си. Тя ще прекара там седем дни със своя приятелка. През тези дни той не яде нищо, само пие бира, направена от сагова палма.

Представителите на това племе рядко живеят повече от 50 години. Техният живот не може да бъде прекъснат от тежки болести, защото те не се разболяват от тях.

Изядените

Дали са верни или не легендите, че Дани ядат хора, не  е ясно, но е всеизвестна историята, която американският президент Джо Байдън разказа напоследък - че негов роднина и бил изяден от племето Дани в Нова Гвинея. Това силно разтърси дипломатическите отношения между държавата и САЩ.

МРЪВКА ПО МРЪВКА: Канибали оглозгали родата на Джо Байдън!

Друга известна фигура от света на политиката и капитала е член на фамилията Рокфелер. Той също потъна в джунглите на Нова Гвинея и се смята ,че също е бил изяден.

Майкъл Рокфелер е четвъртото дете на губернатора на Ню Йорк Нелсън Рокфелер и четвъртото поколение в семейството на Рокфелер. Той изчезна мистериозно по време на експедиция до Асмат, регион в Нова Гвинея, и една от теориите е, че е бил убит и изяден от членове на това племе.

Той отплава с холандския антрополог Рене Весинг в местно кану, но когато лодката им се преобърнала, те плавали два дни, след което Рокфелер казва на приятеля си, че може да плува 12 километра до брега. Там обаче се губи всяка следа от него, а една от теориите е, че се е удавил от изтощение или че е бил нападнат от някакво водно животно, което е спасено ден по-късно. Въпреки това, в някои райони на Асмат ( където живеят народите Дани), които практикуват канибализъм, се спекулира, че Рокфелер може да е успял да стигне до брега и след това да го хванат и да го изядат.