0

П рактикуващ лекар от САЩ, който навърши 100 години, разказа как да живеем дълъг и щастлив живот. Той сподели тайните за своето дълголетие и активност.

Д-р Хауърд Тъкър е роден през 1922 г. и започва работа като невролог през 1947 г. През 2023 г. стажът му достигна 75 години. Пациентите често питат лекаря какво прави, за да остане здрав и весел на такава преклонна възраст. В отговор 100-годишният невролог сподели пет принципа, които е разработил въз основа на собствения си опит.

Първо, според него няма нужда да бързате да се пенсионирате. Въпреки възрастта на Тъкър, той все още работи, както и 89-годишната му съпруга, която е психиатърка и психоаналитичка. Книгата на рекордите на Гинес призна лекаря за най-стария практикуващ лекар на планетата. По време на пандемията Тъкър приемаше пациенти 5-6 дни в седмицата и след това обучаваше стажанти в местна болница.

„Ако имате достатъчно късмет да обичате това, което правите и все още можете да работите, помислете дали да не отложите пенсионирането си. Много пенсионирани хора стават по-малко активни в ежедневието, като по този начин увеличават риска от когнитивен спад”, смята Хауърд Тъкър

Второ, трябва да се поддържате във форма, съветва Тъкър. Плуването, бягането, карането на ски до 90-ия му рожден ден позволиха на Тъкър да остане силен и здрав за дълго време. Сега лекарят тича по пет километра с умерено темпо на бягаща пътека почти всеки ден. Дори ежедневната 15-минутна разходка намалява риска от преждевременна смърт с 25 процента, каза той.

Трето, 100-годишният лекар съветва категорично отказ от пушенето. Тъкър обмислял да пуши в гимназията, но баща му го попитал защо иска нещо друго, освен чист въздух в дробовете си. Това лишило цигарите от всякаква привлекателност. По-късно се оказа, че пушенето води до рак и други заболявания.

Четвърто, човек не трябва да се ограничава твърде много, съветва лекарят. Умереността ни позволява да живеем пълноценно и да не се отдаваме на излишъци, които могат да ни навредят в дългосрочен план. Тъкър си позволява чаша мартини и пържола от време на време, но се храни разнообразно с много зеленчуци и плодове. Той и съпругата му често ядат броколи, брюкселско зеле и салата бок чой.

„Не позволявайте това знание да бъде напразно“, посъветва още Хауърд Тъкър, цитиран от БГНЕС. Като невролог със 75-годишен опит, той наблюдава еволюцията на медицината в своята област от лоботомия до компютърни образни техники. Продължава да преподава и научава много от учениците си.