0

Д ори най-загрижените за здравето си хора вероятно съхраняват някои потенциално токсични продукти в хладилника си, предупреждават експерти.

Мнозина знаят за опасностите от съхраняването на консерви, незапечатано сурово месо и риба - но има някои неподозиращи предмети, които могат да причинят здравословни проблеми.

Учени по храните силно препоръчват джинджифил, чесън, лук, краставици и шарени чушки на тезгяха. Поставянето на тези храни в хладилника насърчава растежа на мухъл и променя текстурата им от хрупкави и свежи на хилави и гумени, пише Daily Mail.

Типът мухъл, който може да расте върху някои охладени храни, е силно токсичен.

Лукът и чесънът, които са били в хладилника,  могат да развият черна плесен , която потенциално може да доведе до увреждане на бъбреците, белодробни инфекции, гъбични инфекции на ушите и алергични реакции. Джинджифилът, междувременно, може да покълне размити петна от Penicillium brevicompactum. Ако спорите се вдишат, те могат да причинят респираторни проблеми. Ако се ядат, те могат да потиснат имунната система, да причинят стомашно-чревен дистрес и потенциално да причинят чернодробна токсичност, предупреждават експерти.

Подобно на чушките, доматите могат да се развалят от охлаждане. Въпреки това, най-добрите домати, вече нарязани, запазват вкуса си най-добре на стайна температура.

Медът също може да остане на плота. Въпреки че инстинктът може да е да поставите всеки отворен буркан в хладилника, студеният мед може да кристализира и да се втвърди.

Горските плодове също се съхраняват най-добре извън хладилника. Те се развалят по-бързо в студени и влажни условия, така че хладната и суха алтернатива е най-добра.