0

П ътешествие в космоса или в най-дълбоката част на океана - милиардерът Хеймиш Хардинг е почитател на екстремното, припомня Франс прес. Сега британският авантюрист и бизнесмен е издирван. Той е част от екипажа на батискафа "Титан", потеглил към останките на потъналия преди повече от век кораб "Титаник".

Хеймиш Хардинг разказва обикновено за приключенията си чрез постове в социалните мрежи. Заради някои от тях той е и рекордьор на Гинес. Но освен за тях малко детайли са известни за неговата кариера като бизнесмен и за богатството му като шеф на компанията за продажба на частни самолети "Екшън авиейшън", основана през 2004 г.

МИСТЕРИЯ В ОКЕАНА! Изчезна подводница, превозваща туристи към "Титаник"

Хеймиш Хардинг е на 58 години. В събота той обяви в социалните мрежи, че е част от екипаж от петима души на батискафа "Титан". Експедицията на батискафа до останките на потъналия "Титаник" в Атлантическия океан се организира от компанията "Оушън гейт". В неделя от компанията на Хардинг съобщиха, че батискафът е потеглил на мисията си.  След това връзката с него изчезна.


       
През май 2021 г. Хардинг се обрисува в Инстаграм като съпруг и баща на две деца, като страстен авантюрист, който живее в Дубай. Той казва, че използва всяка възможност да пътува, да чупи световни рекорди и да пилотира самолети. 

"Вярвам, че вие създавате вашия собствен шанс в живота си", каза той преди време в интервю за сайта "Аребиън гълф бизнес инсайт". "Вие създавате средата около вас, в която шансът идва или не идва в зависимост от вашите решения, в зависимост от вашите очаквания за нещата, които тръгват на зле и за мерките, които взимате, преди нещата да тръгнат на зле", допълва той.

АКЦИЯТА В АТЛАНТИЧЕСКИЯ ОКЕАН: Петима души са се спуснали до останките на "Титаник"

Хеймиш Хардинг полетя в космоса преди година. По-точно той беше част от екипажа на суборбиталния кораб "Ню шепърд" на компанията "Блу ориджин". В космоса Хардинг прекара само 10 минути и това беше петата подобна успешна мисия за "Блу ориджин" на предприемача Джеф Безос. Хардинг между впрочем признава, че Безос е негов ментор.

През юли 201 г. Хардинг е част от екип, който обикаля земята с най-бързия самолет в света, като преминава през двата полюса за 46 часа, 40 минути и 22 секунди.

През март 2021 г. Хардинг се потопява с двуместен батискаф заедно с друг авантюрист Виктор Весково до най-дълбоката известна към този момент част на океана - Марианската падина в Тихия океан. Тази мисия беше най-дългата, прекарана на такава дълбочина - 4 часа и 15 минути и при най-голямо изминато разстояние  - 4600 метра.

ИМА НАДЕЖДА: Водолаз от изчезналата подводница с послание в мрежата

За всички тези постижения Хардинг е вписан в Книгата на рекордите на Гинес.

Освен в тези мисии Хардинг е участвал и в мисия за заселване на Индия отново с гепарди.

Хеймиш Хардинг е завършил университета в Кембридж по специалностите природни науки и инженерна химия.

Със съпругата си Линда той има двама синове. Единият от тях Джайлс на 12 години през 2020 г. стана най-младият човек, който е бил на Южния полюс.