0

Л юбопитна изложба в Русе припомня за посещенията на известни личности в града, когато цели предприятия и училища били затваряни, защото събитието се е възприемало като истински празник.

Визитите в Русе на Фидел Кастро, Тодор Живков, Дмитрий Шостакович и други важни хора от близкото минало оживяха във фотоси, разположени под открито небе до шадравана зад Статуята на свободата. Интересът на минувачите към изложбата „Миналото днес“ е обясним, защото мнозина са били свидетели на тези посещения и дори разпознават местата, откъдето са наблюдавали важните гости.

Фотос от посещението на Фидел Кастро в Русе.

 Фотос от посещението на Фидел Кастро в Русе.
Телеграф

Дмитрий Шостакович с музиканти пред Операта в Русе.

 Дмитрий Шостакович с музиканти пред Операта в Русе.
Телеграф

Посещения

„За съжаление, нямаме снимки например от визитата на Рабиндранат Тагор в Русе. Йордан Йовков също е идвал в града ни, както и други известни личности от българската и световната история. Пазим документи с информация за техните посещения, но не са постъпвали фотографии“, обясни пред „Телеграф“ Толя Чорбаджиева, началник на Държавен архив – Русе, инициатор на експозицията на открито.

Кабриолет

По-възрастните русенци си спомнят как през 1972 г. Фидел Кастро и Тодор Живков минали с открит автомобил по бул. „Георги Димитров“ и приветствали прави хилядите хора, дошли да ги посрещнат. Показан е и фотос от първото посещение на големия композитор Дмитрий Шостакович в Русе през 1958 г. Той е идвал в града и през 1965 г. Режисьорът Леон Даниел също е едно от лицата в изложбата. Показани са спортни личности, духовници, театрални деятели. Експозицията бе открита преди дни и ще остане в центъра на града до късна есен.

Телеграф