0

М етавселена е широкообхватно понятие. Идеята е, че тя ще създаде нови онлайн пространства, в които взаимодействията между хората могат да бъдат многоизмерни.

В основата си се отнася до споделени виртуални среди, до които хората имат достъп чрез висококачествена интернет връзка, съобщи NOVA. 

„Тъй като популярността на думата нараства, объркването, несигурността и смесването на термини изобилстват. Метавселената не е крипто или блокчейн технология. Те може да са релевантни процеси или философии, но се разграничават от метавселената. По-конкретно- тя представлява 3D версия на интернет като паралелна равнина на съществуване”, обяснява инвеститорът Матю Бол.  

България е първата държава в света с министерство в метавселената

Много експерти гледат на метавселената като на 3D модел на интернет - място, паралелно на физическия свят, където да прекарвате своя дигитален живот. 

В бъдеще разходката в парка или дори посещението при лекар също ще бъдат част от метавселената.

„Бих казал, че това дори вече е възможно. През октомври университетът „Джон Хопкинс” извърши първата операция на живи пациенти с помощта на устройство за смесена реалност”, казва Бол. 

Според експерта структурата на метавселената в момента е подобна на тази на Apple App Store. 

Едно от основните предизвикателства, свързани с виртуалната реалност, е сигурността на данните в това пространство и дигиталните права, които имаме там.