0

Р однини на загинали изравят телата им по случай древен ритуал, който практикуват ежегодно.

Ma'nene или също известна като "Церемония по почистване на трупове" предстои да се състои през август тази година, като бива практикуван от народа тораджа, който живее в планинските райони на Южен Сулавеси, Индонезия.

Уникалният и древен погребален ритуал включва ексхумация на телата на починалите им роднини, за да ги почетат и да се погрижат за тях, сякаш все още са живи. Вярванията на тораджа, според които всяко естествено нещо във Вселената има душа, размиват границата между живите и мъртвите. Смъртта не се възприема като окончателно напускане, а като продължителен процес, като пътуване, което починалият предприема. Мъртвите се наричат "to makula'", което означава "болен човек", и към тях се отнасят със същото уважение и грижа като към живите.

medium.com

Всяка година семействата се събират за ритуала, който съвпада с края на сезона, в който се прибира реколтата. Телата се изваждат внимателно от гробовете и се почистват старателно, за да се отстранят всички буболечки и мръсотия. След това обличат това, което е останало от близките им в нови дрехи и подреждат гробовете им. Този акт на обгрижване и преобличане на мумифицираните тела е не само жест на любов и уважение, но и общностно събитие, което укрепва семейните връзки и родовите връзки.

Ma'nene е посветен както на живите, така и на мъртвите. Това е време, в което семействата се събират заедно, спомнят си за своите предци и предават истории и традиции на по-младите поколения. Церемонията е ярък израз на културната идентичност на тораджа и на дълбоката им връзка с предците. Практиката предизвиква вниманието на световната общественост, привличайки туристи, които стават свидетели на необикновената гледка на хората от племето тораджа, които прегръщат своите починали близки. Макар че за някои ритуалът може да се стори мрачен, за местните той е красиво потвърждение на взаимовръзката между живота и смъртта.

medium.com

Ритуалът има и практическа цел. Тораджа живеят в планински район, където почвата може да бъде камениста и нестабилна. Чрез периодичното ексхумиране на телата семействата могат да гарантират, че останките на техните близки са запазени и защитени от природните стихии. Въпреки древния си произход, Ma'nene се е адаптирал към съвременността. Тораджа са приели интереса към своята култура, а ритуалът се е превърнал във възможност да споделят своите традиции с широкия свят. Въпреки това те продължават да пазят достойнството и тържествеността на церемонията, като гарантират, че тя остава уважителна към техните предци.

Ритуалът Ma'nene е трогателно напомняне за трайните връзки между живите и мъртвите. Той предизвиква традиционните ни възгледи за смъртта и скръбта, предлагайки различна гледна точка за това как можем да почитаме и помним починалите.

medium.com

* Източник: vesti.bg