0

О ОН показа как ще бъдат изразходвани потенциалните 6 млрд. долара на Илон Мъск в борбата с глада, става ясно от пост в Twitter.

Милиардерът изобретател Мъск наскоро заяви, че ще продаде акции на управляваната от него компания Tesla, за да помогне в борбата с глада, ако ООН, ако лидерите му докажат, че парите ще отидат по предназначение. Така най-богатият човек на планетата влезе в задочен спор с шефа на Световната програма по прехраната към ООН Дейвид Бийсли. Той призова Мъск и основателя на Amazon Джеф Безос да направят каквото е по силите им, за да предотвратят глада по света. 

 

Технологичният магнат заяви в Twitter, че ако WFP (Световната програма по прехраната към ООН – бел. ред.) “успее да опише в туийт как точно 6 милиарда долара могат да предотвратят глада по света, аз ще продам акции на Tesla” и добави, че това трябва да стане по публичен начин, така че за всички да е видно как са похарчени парите. 

“Светът е в пламъци. Аз предупредих как Covid кризата ще се отрази на конфликтите, климатичните промени и снабдяването с храни по света. Това е вече на лице. 45 милиона живота са заложени на карта и се увеличават всеки ден. Ако не се грижите за изхранването на хората, подхранвате конфликти, дестабилизация и миграция в огромен мащаб. Кризата с глада е неотложна, но и предотвратима. Така че, Илон Мъск, попитахте за ясен план – той е тук и ви чака. Готови сме да говорим с вас или който и да е друг със сериозни намерения. Нуждаем се от 6,6 милиарда долара, за да предотвратим глада за 2022 година“, заяви Бийсли.

Бийсли е публикувал и секция в сайта на ООН, където се представя разчет как ще бъдат похарчени парите.

3,5 милиарда щатски долара за храни и тяхната доставка, включително разходите за доставка и транспорт до страната, плюс складиране и доставка на храна по места с помощта на въздушен, сухопътен и речен транспорт, наети шофьори на камиони и необходим ескорт за сигурност в зоните, засегнати от конфликт, за да раздаде храната на тези, които имат най-голяма нужда от не;

2 милиарда долара за пари в брой и ваучери за храна (включително такси за транзакции) на места, където могат да функционират пазарите. Този вид помощ дава възможност на най-нуждаещите се да купуват храна по свой избор и подпомага местните икономики;

700 милиона щатски долара за специфични за страната разходи за проектиране, преценяване на мащабите и управление на изпълнението на ефективни програми за милиони тонове повече хранителни и парични трансфери и ваучери – адаптирани към вътрешните условия и оперативните рискове в 43 държави. Това включва офис и сателитни офис съоръжения и тяхната сигурност, както и наблюдение на разпределенията и резултатите, като се гарантира, че помощта достига в максимален обем;

400 милиона щатски долара за глобално и регионално управление на операциите, администрация и отчетност, включително координация на глобалните линии за доставка и авиационни маршрути; глобална логистична координация, като договаряне на товари; глобален мониторинг и анализ на глада в световен мащаб; и управление на риска и независими одитори, посветени на надзора.

Бийсли признава, че 6 милиарда долара няма да преборят глада по света завинаги, но ще спасят 42 милиона души от гладна смърт. В очакване сме да видим какво ще отговори Илон Мъск на думите му.