П реценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва. Това показат резултатите от широко проучване, проведено на платформата за грамотност "Как се пише?".

Проучването е проведено в три етапа. В първия - от 5 до 12 януари - всеки имаше възможност да даде своите предложения за думи на годината. Във втория етап от 30-те предложения с най-много гласове 5-членно жури отся 10. Кои 3 от тях са най-важните за нас като общество, избирахме в анкета от 17 до 19 януари в третия, последен етап.

Журито е съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова - доктор по български език, доц. Георги Лозанов - философ и медиен експерт, Веселина Седларска - журналист и писател, Константин Вълков - програмен директор на "Дарик радио", и Доротея Николова - учител по български език и литература и журналист.

Всеки от анкетираните е имал възможност да посочи до три от десетте предложения, затова процентите надхвърлят 100.

Резултатите показват, че сред избора на 42 на сто е некнижовното "преценям", 34% са маркирали антиваксър, а 30% - изчегъртване.

След тях, с броени гласове разлика в оспорваната битка са останали ваксина и зелен сертификат.

В челната десетка влизат още думите промяна, избори, бустерна доза, Харвард и чекмедже.

В кампанията "Думи на годината с Как се пише?" за първи път в открито допитване гласувахме за доминиращите и знакови за България думи и изрази на 2021-ва.