0

М инистерството на туризма и паметниците на културата на Египет обяви откритието на пет над 4000-годишни гробници в района на Сакара - некропола на древноегипетската столица Мемфис, който се намира югозападно от Кайро.

Министерството на туризма и паметниците на културата на Египет обяви откритието на пет над 4000-годишни гробници в района на Сакара - некропола на древноегипетската столица Мемфис, който се намира югозападно от Кайро.

Египетска археологическа експедиция е намерила гробниците на около сто метра северозападно от пирамидата на фараона Меренре от Шестата династина на Древен Египет. В тях са открити са предмети от периода между 2686 и 2055 пр.Хр., който обхваща края на Старото царство и от началото на Първата преходна епоха, уточнява египетската Държавна информационна служба.

Гробниците, които са принадлежали на висши сановници, са добре запазени, заяви генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири.

Първата гробница се състои от дълбока погребална шахта, водеща към камара, която е украсена със сцени, изобразяващи поднасяне на дарове, седемте свещенни масла и фасада на дворец. В нея е открит саркофаг от варовик. Втората е принадлежала на жена, която е възможно да е била съпруга на мъж на име Ярет, а третата е на жреца Пепи Нефхани. Четвъртата гробница е на жрица на Хатор на име Пети, която се е занимавала с разкрасяването на фараона. Петата новооткрита гробница е на управител на царската резиденция на име Хену.

Екип от археолози продължава проучванията на гробниците, които тепърва ще разкриват тайните си, отбелязват от Министерството на туризма и паметниците на културата.

Текст: Министърът на туризма и паметниците на културата на Египет Халед ал Анани, който е египтолог, на посещение в новооткритите гробници.