0

Скелет от Средновековието със забита в гърдите стрела и парченца керамика откриха археолози при разкопки в центъра на Пловдив. Човешките останки са на възрастен индивид, като все още не е ясно дали са на мъж или на жена. Откритието ще бъде изследвано от доц. Томов от Медицинския университет. Костите са били открити от екип от археолози от Пловдивския археологически музей с ръководител Мая Мартинова.

Само преди 4 дни те започнали да проучват терена край Одеона в сърцето на Пловдив, на който общински имот имаше павилиони за търговия. Със заповед на кмета Иван Тотев павилионите бяха премахнати преди няма и десетина дни, след което там започнаха да работят археолозите. Тяхната цел е да подготвят терена, върху който в бъдеще трябва да бъдат изградени Билетен център и туристически сервизни помещения към Одеона.

Скелетът, открит край Одеона, със забита в гърдите стрела

Още в началото на разкопките екипът археолози се натъкнал на останките със стрела в тях. Намерената край костите керамика, както и стрелата, датирали скелета от 11-12 век. Костите са били разпръснати от по-късни строителни интервенции, обясни археологът Мая Мартинова. „Не можем да кажем дали е загинал от стрелата, или тя е оставена, като гробен дар, защото костите не са подредени”, каза археоложката.

Това не е единственото погребение от Средновековието, което археолозите са разкрили край Одеона. „Там се намира средновековен некропол, който преди години е проучван от мои колеги и те са откривали там и други погребения”, каза още Мартинова. Продължителността на разкопките зависи от метеорологичните условия и археолозите вероятно ще работят по терена и след Нова година.

Този септември при разкопки на Небет тепе археолози от Пловдив откриха друго странно погребение. Скелетът бе на средновековен бандит от 13-14-ти век, който е бил погребан легнал по корем и с вързани на гърба си ръце. Около трупа му не е имало погребални дарове, каквито били традициите в онези векове. Заради това екипът археолози, които проучват разкрития некропол, с ръководител археолога София Христева, смятат, че погребаният скелет е на мъж, който е вършил престъпления. Според специалистите със сигурност погребението не е на вампир, но скелетът тепърва ще бъде проучван. Предполага се, че смъртта на древния мъж може да е настъпила след пречупване на гръбнака. За да са сигурни каква е причината за кончината му, ще бъде извършен антропологичен анализ. Общо осем погребения са били разкрити в некропола на Небет тепе, като в два от гробовете са били намерени погребални дарове – мъжки пръстен и бронзови женски обеци.