0

Уникална 80-сантиметрова мраморна статуя на египетската богиня Изида откриха археолози при разкопки в древното Светилище на нимфите край село Каснаково, община Димитровград.

Според охранители и застрахователи находката се оценява на около половин милион долара, макар че от историческа и културна гледка точка тя е безценен артефакт.

Находката е от 2 век и е поръчана от заможното римско семейство на Тит Флавий и Клавдия Монтана. Мъжът е бил местен аристократ от тракийски произход, приел латинското име на тогавашния император, а съпругата му е била жрица или последователка на култа към Изида. Имението им е била разкошна римска вила в близост до древното светилище на нимфите.

За съжаление от статуята на Изида са отчупени главата и ръцете, но иначе фигурата на богинята е запазена напълно заедно с постамента на статуята. Когато вилата е била разрушена, статуята е паднала на пода. Тя е стояла в центъра на едно от най-представителните помещения на сградата, което е декорирано с подова мозайка, каза археоложката Веселка Кацарова.

Другата изключително ценна находка е глава на мраморна статуя на сатир, изобразен в естесвен човешки ръст – около 1,65 см.

И двата паметника са изключително интересни и много ценни. Подобен род изображения на богиня Изида са притежание на световни музеи в Европа. Намирани са в знакови обекти, като храм на Изида в Македония, където има абсолютно същата статуя. За територията на България това е първата такава намерена статуя. 

И двете находки, както и всички находки от обекта влизат във фонда на музея в Димитровград, тъй като той е част от проекта, по който се извършват разкопките. Една значителна част от финансирането на разкопките е от община Димитровград.

От ръководството на димитровградския музей съобщиха, че годишно през светилището минават над 10 000 туристи. Кметът на Димитровград Иво Димов се ангажира общината да развива туризма и да продължи да дава пари за култура.