0

Тайник в стената бе разкрит при първите ремонтни дейности на Антимовото крило на Троянския манастир. Той е бил умело прикрит зад дървена вратичка на шкаф в една от килиите. За изненадата на братята монаси и строителите

 

зад малката врата се оказва тайно скривалище

 

пригодено за стая, в която могат да се скрият двама-трима души. Това съобщи за „Монитор“ игуменът на Троянската света обител Величкият епископ Сионий. Идеята ни е при реставрацията този тайник да бъде запазен в автентичния си вид, още повече че той се намира в същото крило и на същия етаж, където е скривалището на Васил Левски.

Предвиждаме да възстановим и тайния изход, през който Левски и монаси са можели да напускат манастира, в случай на опасност. Този изход ще бъде направен така, че който иска, да може да мине през него и да почувства духа на онова време, допълни Сионий

Само две седмици след като правителството отпусна половин милион лева за ремонт на най-старото - Антимово крило на Троянския манастир, бригада майстори вече усилено работят.

Крилото е най-старата сграда на манастира и от години стоеше затворено поради опасност от пропадане. То трябва да се реконструира до основи и ще бъде укрепено, реставрирано, като килиите ще запазят автентичния си вид. Обещали сме пред българския патриарх Неофит и премиера Бойко Борисов,

 

за храмовия празник - 15 август догодина, да сме готови

 

Ще успеем, с Божия помощ, както успяхме за година през 2016 да достроим и отворим новото патриаршеско крило на манастира, строежът на който стоеше замразен повече от 10 години, разказа Величкият епископ Сионий, игумен на манастира.

Проектът, по който се извършва ремонтът и реставрацията е одобрен от Светия синод, от Министерството на културата и от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Наехме майстори строители, които са реставрирали доста стари къщи и обекти. Трудностите при реставрацията идват от факта, че Антимовото крило е изградено от дървена конструкция, с каменни зидарии или тухлени пълнежи. То е вдигнато по специален начин на два етажа, свързани с дървени сглобки - уникално строителство от началото на XIX век, разказва епископът. Подобна конструкция и строителството е в традиционния балкански стил, което се оказва изключително здраво,

 

издържала е на капризите на времето и на земетресения

 

Слава Богу, моят предшественик митрополит Григорий направи ремонт на покрива, така, че неговата конструкция е стабилна, реконструкция на историческите стаи, които са били поизоставени. Предвижда се да се реставрира цялата дървена конструкция, всички каменни зидове, като в същото време се направи топлоизолация. Ще ще се осигури пожарна безопасност, ще изградят и санитарни възли. В това крило ще се преустроят и нови помещения за поклонници.

Обновяването на Антимовото крило започва от манастирското гробище и свършва с параклиса „Св. св. Кирил и Методий”, разкрива бъдещите си амбиции игуменът. Част от крилото е и кулата с параклиса „Св. св. Кирил и Методий”, който възстановихме напълно, килиите на архимандрит Макарий и архимандрит Кирил и щабквартирата на генерал Карцов, разказва историята на старото крило дядо Сионий.

В кулата към западното крило сградата вече е укрепена срещу появилите са свлачища до нея. А в самата кула, по подобие на светите места в Ерусалим, на четири нива един над друг са обособени параклиси - най-отдолу е новият параклис „Голгота”, в който е вграден камък от Ерусалим. Това помещение до преди година се е ползвало за склад за отпадъчни свещи, а днес е място за поклонение. Над него е параклисът „Св. св. Кирил и Методий”, в който монасите служат през зимата, защото се отоплява и там се извършват кръщенията.

Напълно и изцяло е подменен и са пренаредени каменните плочи на покрива на храма ”Успение Богородично”, високо се издига над купола голям кръст. Пред новото патриаршеско крило е подменена изцяло настилката и е покрита с плочи, навсякъде има зеленина и много цветя. А новото манастирско крило, което бе открито преди година, разполага с 25 помещения и  патриаршески покои. Създадени са условия в него да заседават и отсядат митрополитите. Ремонтът е струвал близо 1,5 млн. лв., отпуснати от държавата.

Eпископ Сионий е категоричен, че без помощта на държавата, на спонсори и дарители, на хилядите поклонници и туристи, нямало да се справят. И припомня думите на Бойко Борисов, отправени към него при обявяване на поредната държавна финансова помощ за манастира

 

Дядо игумене, това са пари от народа и за народа

 

Това са средства от хората и идват отново за украса на мястото, където те винаги са добре посрещнати!

Дядо Сионий допълва, че затова е неговата и на братството най-съкровена и молитвена благодарност към премиера и правителството за изключителните жестове за ставропигиалната света обител и Българската православна църква, и жест към духовността в България. Затова и ние винаги ще ги споменаваме в молитвите си, каза епископ Сионий.

120 камиона с боклуци изкарахме от манастира, когато поехме управлението му през пролетта на 2014 г. Тогава, като видях в какво състояние е манастирът-незавършен строеж, сгради и помещения, нуждаещи се от спешен ремонт. Уплаших се и си казах, че няма да мога да се справя. А думите на патриарха, когато получих благословение и назначение като игумен, бяха: “Дай Боже, всичко ще свършим!”, спомня си днес епископът.

 

Намериха и черепи на монаси революционери

 

Освен любопитната и поучителна манастирска история, свързана с най-старото Антимово крило на манастира, то крие и още много тайни. Там при разчистване на килиите преди месеци монасите откриха уникална находка от 1876 г., която днес може да се види в  новата сбирка към музейния комплекс. В овехтял сандък братята от манастира откриват два черепа и надпис. На единия от черепите е изписано "йеромонах х. Сава", а на другия череп „йеродякон Герасим”, разказа епископ Сионий. Надписът на пожълтял лист гласи "Два черепа на монаси революционери, посечени в двора на манастира. 1876 г.". Епископ Сионий е категоричен, че това са два черепа на монаси революционери, които са посечени в манастира при разгрома на Априлското въстание.

 

Помни стъпките на екзарх Антим

и архимандрит Макарий

 

Старото крило на манастира, което в миналото е било най-представително, е свързано и с екзарх Антим, с екзарх Йосиф и с всички духовници, които са посещавали светата обител. В това крило са се намирали игуменарницата и най-представителните стаи за посрещане на гости. Архимандрит хаджи Макарий също е бил забележителна личност. Той застава начело на тайния революционен комитет, основан в манастира.

Архимандрит Макарий по време на Освободителната война през 1877 - 1878 г. заедно с манастирското братство подпомага и подкрепя ген. Павел Карцов при преминаването му през Балкана, снабдявайки войниците му с топли дрехи, храна и боеприпаси. Антимовото крило по време на войната е било превърнато в щаб на ген. Карцов, който е освободил Ловчанския и Троянския край, преминава Балкана и сразява враговете при историческата крепост Курт Боаз.