0

У чени обявиха най-подходящото време за тренировки, като мъжете и жените трябва да ваят тела в различни части на денонощието, твърди ново американско проучване.

Представителките на нежния пол изгарят повече подкожни мазнини по време на сутрешните упражнения, докато мачовците тренират по-ефективно вечер.

Ранните сутрешни упражнения могат да бъдат от полза за жени, които искат да намалят подкожните мазнини и да нормализират кръвното си налягане.

Разликите в хормоните, биологичния часовник и циклите сън-бодърстване между половете, вероятно също играят роля.

Проучването е направено сред 30 мъже и 26 жени - всички активни и на възраст между 25 и 55 години. Те са изследвани в продължение на 12 седмици.

Изследователите анализират ефектите от фитнес програма със стречинг, спринтиране, тренировки за издръжливост и силови упражнения.

Всички участници следвали и специално разработен план за хранене.

„Най-доброто време за упражнения е най-доброто време, в което можете да го направите и да го включите в графика си“, каза д-р Пол Арсерио, автор на изследването. 

Проучването, публикувано в изданието Frontiers in Physiology, проследява хора със здравословно тегло, но изследователите казват, че програмата може да работи и при хора с наднормено тегло или затлъстяване.

„Те имат повече възможности да се възползват“, намигна д-р Арсерио.