0

П ланетите ни готвят пролетен парад. От земята през април и май ще виждаме Юпитер, Венера, Нептун, Марс и Сатурн подредени в почти права линия.

Парадът ще започне да се наблюдава по-удобно от около 10 април рано сутрин, ниско над хоризонта в посока изток-югоизток. Ще бъде формиран от пет планети - Юпитер, Венера и невидимият с невъоръжено око Нептун ще бъдат в съзвездието Водолей, а Марс и Сатурн – в съседното съзвездие Козирог, обяснява физикът Пенчо Маркишки от Националната астрономическа обсерватория в изданието „Гид на любителя астроном“. По-късно през април условията за наблюдение на парада ще се подобряват. Планетите ще изгряват все по-рано преди края на нощите и ще привличат погледа все по-високо над югоизточния хоризонт. В утрините на 25, 26 и 27 април във видима близост до тях ще бъде лунният сърп.

Кулминацията на пролетния парад ще бъде видимото сближаване на двете най-ярки планети - Венера и Юпитер. От България явлението ще се наблюдава часове след съединението им – на 1 май след изгрева на двете планети около 4 часа и 50 минути за София. На същата дата Слънцето ще изгрее в 06 часа и 23 минути  за столицата, така че двете планети ще могат да се наблюдават едновременно до около 5 часа и 45 минути в настъпващата зора. Тогава за любителите на звездното небе от София те ще се издигнат на височина 9,5° над източния хоризонт. След това в зората ще остане видима само по-ярката Венера.

Препоръчително е желаещите да наблюдават явлението да изберат място с нисък източен хоризонт. „Подходящи за целта ще бъдат също горните етажи на високи сгради. В окуляра на телескоп двете планети заедно ще представляват атрактивна, дълго запомняща се гледка. Традиционно по време на съединенията на Юпитер и Венера зачестяват съобщенията за наблюдавани аномални явления в небето, най-вече от хора, непознаващи планетите. Можем да очакваме същото и през тази пролет“, отбелязва още физикът.