0

С ветовноизвестното говорещо прасе Бейб вече не изглежда толкова измислено. Европейски изследователи успяха да разработят начин за разкодиране на чувствата на свинете чрез звуците, които издават в рамките на проект, насочен към подобряване на хуманното отношение към животните.

За целта биолозите са проучили над 7000 записа от 411 прасета - от кратките писъци на задоволство по време на хранене до отчаяните викове при клане, преди да ги класифицират в 19 различни категории.

"Доказахме, че по принцип е възможно да се разберат емоциите на прасетата според вокализацията им. Изработваме и компютърен алгоритъм, който създава спектрограма, след което се обучава да разпознава негативни и позитивни контексти", каза пред АФП ръководителят на проекта Елоди Брифер, преподавател в университета в Копенхаген.

След като бъде разработен, новият инструмент ще позволи на фермерите, които днес могат да проверяват предимно само физическото състояние на животните, да следят и за тяхното психическо здраве, писа БГНЕС.