0

Реставраторът Джанлука Гали зареди вчера „топките“ на Бика на Милано, които „мачкат“ всеки ден за щастие и късмет хиляди гости на града от близо и далеч. Защото за трите години от последното възстановяване на секс-атрибутите на якото животно, туристите и местните жители, бяха издълбали, въртейки върху тях петата на десния си крак, дупка дълбока цели пет сантиметра и широка десетина сантиметра. Като са пробили не само камъчетата на мозайката, с която са изписани „топките“, но и якия цимент под тях.

Бикът атракция се намира по средата на покритата галерия с изискани бутици и кафенета, която свързва площада пред Катедралата на Милано и прочутия оперен театър „Ла Скала“. Тя е построена преди 150 години в чест на обединението на Италия, носи името на краля-обединител Виктор Емануил II и неин проектант е най-младият участник в обявения на времето анонимен международния конкурс – трийсетгодишният местен архитект Джузепе Менгони. Именно той решава целият под на галерията с площ почти 5 декара да е красиво пано от изписани с разноцветна мозайка цветя, звезди, геометрични и хералдични фигури. Сред последните се вписва бикът, който по принцип е символ на Торино – столицата на Кралството Пиемонт, от което Виктор Емануил II започва обединението на Италия. Излъчващото сила и мощ животно е също така част от фамилния герб на монарха, като замисълът на архитекта Менгони е бил чрез поставянето му в центъра на галерията да благодари на краля за извършеното благородно дело. Да, но съвсем скоро бикът се превръща в един от символите на Милано, а неговите ясно очертани „топки“ не знайно как стават нещо като сакрално място за лични пожелания за благоденствие и за връщане в прекрасния град. Като за да ти се случат те, според витаещото под покрива на галерията предание е нужно да се завъртиш на петата само на десния си крак на 360 градуса, обратно на часовниковата стрелка и без да докосваш мозайката с левия.

Иначе от общината на Милано обявиха, че реставрацията на „топките“ на бика се вписва в цялостните възстановителни работи на галерията по повод 150-та й годишнина. Тя ще бъде отбелязана на 15 септември с опната под стъкления покрив маса за 900 специални гости от цяла Италия и чужбина. За простолюдието пък извън галерията ще свирят оркестри, а спомоществователи ще му раздават курабии, бонбонки и безалкохолни напитки без пари.