0

Кукли, скици, сценографски проекти, фотоси, плакати и видеа от емблематични постановки, играни на сцената на държавния куклен театър в Стара Загора 6 десетилетия подредиха актьорите от Града на липите.

Поводът е 60-та годишнина на културния институт, която ще се навърши на 7 декември. Тогава е представена първата пиеса „Мечо турист“ от драматичните актьори Петър Александров и съпругата му Лидия. Към тях се пресъединили и колегите им Денко Димова и Добрина Бунарджиева, припомня директорът Дарин Петков.

По думите му представлението е било изиграно от сцената на ДТ „Гео Милев“ при изключително примитивни условия, с направени от тенекиени кутии прожектори, но с огромен ентусиазъм. Месеци по-късно към пионерите се присъединили Петър Добчев, който е и първи административен ръководител на трупата.Пет години по-късно, на 1 януари 1962-а театърът става държавен, включват се артистите Мариана Христова, Александър Темелков, Георги Монев, Здравко Калпакчиев-Зико, Анастасия Луканова, Здравка Михайлова. Чак през 1972 -а тук постъпва и първата възпитаничка на кукления отдел във ВИТИЗ Анастасия Ботушарова.

В навечерието на 60-та си годишнина старозагорските кукленици са домакини на

10-то юбилейно издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни “Пиеро”, което ще се проведе от 24 до 29 септември.

Наскоро, за втори път фестът получи знака за качество EFFE Label 2017-2018, за него домакините подготвят най-новия си проект „Живота -бяс“ по творчеството на Достоевски.Сред потвърдилите участие са трупи от Русия, Франция, Чехия, Испания, Унгария, Холандия и България.Ще бъде предложена работилница от типа уор-шоп за т.нар. движенчески театър, а насред античната улица на Августа Траяна ще се проведе етно-концерт под наслов „Сърцето на динята“. В дните на фестивала актьори от различните трупи ще играят безплатно за децата в централния градски парк „Пети октомври“.