0

М орската столица вече има вендинг машина за лекарства от първа необходимост. Тя е разположена пред аптека на крайбрежния булевард в кв. „Аспарухово” и работи денонощно в помощ на хората, нуждаещи се от медикаменти, заради възникнал здравословен проблем.

Морската столица вече има вендинг машина за лекарства от първа необходимост. Тя е разположена пред аптека на крайбрежния булевард в кв. „Аспарухово” и работи денонощно в помощ на хората, нуждаещи се от медикаменти, заради възникнал здравословен проблем.

„Поставихме тази машина, тъй като на жителите в кварталите „Аспарухово” и „Галата” им е трудно да пътуват до града, за да пазаруват от денонощна аптека. Това беше и основният проблем, че тук няма денонощна аптека”, коментира пред  собственикът на автомата за лекарства Ивайло Добрев.

Той обясни, че идеята е заимствана от чужбина и преди да решат да предложат тази услуга у нас, са разгледали и оценили качествата на много вендинг апарати, които се използват основно в Италия.

Целта е да се улеснят хората в този район на Варна в грижата за здравето и живота им, като се осигури модерно средство за снабдяване с необходимите лекарства в необходимия за всеки човек момент. Важно е да се отбележи, че от апарата могат да се купуват само лекарства, без лекарско предписание.

„Искаме да сме полезни на хората с базисните лекарства, които помагат бързо и спират влошаването на здравето при възникнал проблем – сироп за кашлица, капки за нос и за уши, лекарства за температура”, допълва Добрев. Вендинг апаратът работи с монети от 5, 10, 20 и 50 стотинки, и 1 и 2 лева, както и с банкноти от 5 и 10 лева.