0

П убликация във фейсбук за спасено от пожарникарски екип бедстващо куче във Варна стана повод за множество коментари за проявената човещина и превръщането на спасителите му в герои. Всичко тръгва от сигнал на варненка, която чува жалното скимтене на бездомно куче, попадналото в подземна шахта на необитаема жилищна сграда. И търси помощ, като на молбата й се отзовава дежурния екип на противопожарната служба във Варна с началник смяна Ивайло Янчев, който заедно с Руси Русев, Пламен Йорданов и Николай Неделчев успяват да спасят животното.

„Хора, нямам думи за това, което ми се случи, пише жената. Думата „благодаря“ е малко! Искам от сърце да благодаря на момчетата, които дойдоха за броени минути след сигнала и успяха да спасят този „дявол“, незнайно как попаднал в дълбоката маза на необитаема сграда. Кучето плачеше жално, без възможност да излезе от капана, в който само е попаднало, без храна и вода! Има надежда, хора! Има! Извадиха го с подръчни средства. Кучето ръмжеше от страх и се опитваше да хапе, което си е неговата животинска реакция, но тези момчета не се притесниха, а си свършиха работата“, разказва още жената.

„Щастлива съм днес, много! Споделяйте, нека поне това е нашата благодарност към тях“, казва още в коментара си тя. Справка назад във времето сочи, че пожарникарите във Варна са се отзовавали неведнъж на различни подобни случаи с бедстващи животни, които са оцелели след тяхната намеса. През май те показаха професионализъм, като извадиха паднало в отводнителен канал загубило се домашно куче, а в края на декември отново екипите им спасиха мъж и неговото куче от пожар в къща в Аксаково.