0

О собено тържествено тази година във Враца ще бъде посрещнат празникът на св. Николай. Поводът е 150-тата годишнина от освещаването на митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски” в града. Честването ще започне още на 5 декември с празнично всенощно бдение и петохлебие в църквата. Богослужението ще бъде водено от врачанския митрополит Григорий. Да почетат празника в него ще се включат както свещеници от другите храмове във Враца, така и отци от София. В бдението ще участва и известният мъжки хор за византийско пеене “Св. Наум Охридски” от столицата.

Митрополитският храм “Св. Николай Мирликийски” е построен в периода 1865 – 1867 г. Има данни, че в изграждането му се e включила голяма част от населението на града. Първите икони в църквата са рисувани от Станислав Доспевски. Иконостасът е изработен от дебърския майстор Антон Станишев през 1887 г. През 1908 г. е издигната камбанарията. Цялостна реставрация и основен ремонт на храма бяха направени през 2014 г., заради пожар, станал в него година по-рано.

На 6 декември, когато православната църква почита паметта на св. Николай, в едноименния храм във Враца бъде отслужена архиерейска света литургия, оглавена от владиката Григорий. След края й, на централния градски площад “Христо Ботев”, ще бъде отслужен водосвет за здравето на врачани. В 12 часа владиката ще благослови и освети курбана за Никулден, който ще се раздаде на гражданите. От ритуалната чорба ще бъдат приготвени към 1500 порции. В нея ще бъдат вложени над 200 килограма шаран, хек, бяла риба и платика. А 56 пълнени шарана ще се разиграят на търг при начална цена 30 лева. Събраните средства пък ще се дарят за ремонт на акушеро-гинекологичното отделение на врачанската болница.