0

Ж ивотът в условията на продължителна самоизолация често става непоносим за мнозина заради монотонността и тревожността. Но чувството за хумор ще помогне на мнозина да се измъкнат от порочния кръг – в интернет има много шеги, комикси и карикатури свързани с темата за самоизолацията, каза италианският психолог Сара Реджинела.

Животът в условията на продължителна самоизолация често става непоносим за мнозина заради монотонността и тревожността. Но чувството за хумор ще помогне на мнозина да се измъкнат от порочния кръг – в интернет има много шеги, комикси и карикатури свързани с темата за самоизолацията, каза италианският психолог Сара Реджинела.

“В интернет има много вицове, шеги и карикатури за изолацията. Всичко това помага много, защото хуморът е прекрасен защитен механизъм от психологическа гледна точка. Имаме нужда от това, за да имаме психически сили“, каза експертът.

В същото време според нея по време на пандемия работата на психолозите става изключително важна, защото би могла да помогне за справяне с последствията от нарушаването на ежедневния ритъм на живот и липсата на социални контакти.

“В такива моменти може да се стигне до домашно насилие, депресия и посттравматични разстройства”, каза Реджинела. „Във всички тези случаи трябва незабавно да се свържете с психолог, дори дистанционно, защото е трудно сами да се справите с такива проблеми”, отбеляза практикуващият психотерапевт.

“Шегите винаги помагат. Проблемите остават, но смехът може да се сподели с други хора. Хуморът ни кара да разберем, че жертвите, които правим за общото благо, имат смисъл”, каза лекарят от Анкона. /БГНЕС