0

С лужител в библиотека е сред най-активните кръводарители във Варненско. Зефира Кацарова е дарявала от своята кръв 101 пъти, като за първи път го е направила преди 34 години, през далечната 1988 г., като студентка в ТУ – Варна, а последният е през май, тази година. Всяка година варненката дарява средно по 4 пъти кръв. Това стана ясно по време на награждаването на заслужили кръводарители в Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител във Варна.

Кацарова сподели, че го прави заради вътрешна потребност. „Това е моят начин на благотворителност. Нямам друга възможност да помагам на хората, но по този начин мисля, че помагам на абсолютно непознати. И се чувствам доволна и щастлива всеки път”, коментира работещата в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна кръводарителка - рекордьор. Примерът й следват нейната дъщеря и зет. Зефира Кацарова и Алексей Малафеевский бяха отличени като „заслужили кръводарители“. Медицинският университет във Варна получи признание за активното му участие в националната кампания с призив за спасяване на човешки живот. Плакети получиха Веселина Добрева – стажант-лекар от 6 курс и Станимир Златев – четвъртокурсник в Медицински университет - Варна. На церемонията бяха наградени и двама млади лекари - д-р Вероника Басенко и д-р Пламена Савова, които работят в Районния център по трансфузионна хематология във Варна.

Като най-млад кръводарител бе отличена Лора Джеджева, която е започнала да дарява още на 18-годишна възраст. Директорът на Регионалния център по трансфузионна хематология във Варна д-р Жанина Йорданова и председателят на областната структура на Българския червен кръст Илко Раев наградиха отличените.

Домакин на събитието беше Музеят по история на медицината към МУ – Варна.