0

З а първи път от много години насам старинният ритуал „Джамал” се пресъздаде в русенското село Кошов. Макар че местната самодейна фолклорна група редовно участва със зимната маскарадна игра на събори на народното творчество и печели награди, в самото село ритуалът не се е изпълнявал.

„Решихме да поправим този пропуск и на днешния Ивановден да възродим традицията. Двайсет души участват в ритуала, има и жени, въпреки че в миналото е пресъздаван само от ергени, водени от женен мъж”, обясни кметът на Кошов Михаил Маринов.

През 2010 г. маскарадната игра „Джамал”е вписана в националната представителна листа за нематериално културно наследство „Живи човешки съкровища - България”. Главно действащо лице е митичното същество Татунчо, който изпълнява ритуален танц. В маскарадната дружина участват мъже, въоръжени с дървени саби, за да гонят злото. Ролята на Татунчо се изпълнява от двама души, върху чиито рамене се слага дървена стълба, а върху нея се намята чул, украсен с шарени черги, пуканки, сушени чушки, клонки, царевица. Когато митичното същество влиза в селото с водача си, отива най-напред при кмета да се предствави и да го пита разрешава ли му да играе. „Имаш ли пашапорт”, го пита кметът. „Идваме от влашка земя”, казва водачът и подава документ.

Ритуалът се е изпълнявал в периода след Мръсните дни, за да създаде ред след хаоса, настъпил с края на старата година. В първите години на социализма маскарадната игра е сметната за примитивна и забравена. Възстановена е отново през 1970 г. от трима мъже в Кошов – Неделчо Маринов, Димитър Дочев и Дечо Тодоров.