0

"Повтаряй след мен! Да бъда с човека, когото желая", припяват семейство румънски вещици във видео послание към клиент в Индия, платил за любовна магия.

"Повтаряй след мен! Да бъда с човека, когото желая", припяват семейство румънски вещици във видео послание към клиент в Индия, платил за любовна магия.

Сеансът, изпълняван в украсена барака в задния двор на къща на 15 километра северно от Букурещ, е една от многото консултации, които семейството дава онлайн, редувайки ги с ритуали, излъчвани на живо във Фейсбук, съобщава Ройтерс.

"Истинската вещица може да решава проблемите от разстояние", обяснява 20-годишната вещица Касандра Бузя. Тя казва, че не телефонът или Фейсбук правят магиите, а думите, които вещицата изговаря, и ритуалите, които изпълнява.

Възможностите на интернет позволяват на дейната общност на румънските вещици постепенно да разшири древната си практика. Вещерството е стара традиция в Румъния, където има около 4000 действащи вещици, примамващи клиенти от Европа, Азия и САЩ.

Касандра казва, че е от младото поколение, превъзхождащо старото с възможностите на съвременните технологии, но нейната майка Михаела, която й е предала занаята, твърди, че нищо не се е променило в магията, но сега е по-лесно да се осъществява контакт с клиенти в други страни.

Двете не казват колко печелят, но споделят, че гледането на карти таро струва от 50 евро нагоре. Много от специалните ритуали, често свързани с любов, здраве и пари, продължават със седмици и могат да донесат стотачки.

Вещиците казват, че напоследък се ориентират към политиката и са се присъединили към антикорупционните протести.

Майката разказва, че се е свързала по интернет с 9 вещици и вещери в Европа и САЩ, за да прокълнат румънски депутати, смятани от нея за корумпирани. Действайки онлайн, групата изпълнила масов ритуал с цел тези, които "не си вършат работата и имат лоши намерения", да загубят позициите си и да страдат от здравословни проблеми.

Вещиците планират да използват възможностите на интернет и преди изборите за Европейски парламент през май.

"Ще продължим този ритуал на 25 май. Ще изпълним ритуал срещу румънското правителство, а на 26 май на изборите за Европейски парламент ще направим заклинание за доброто на страната", казва Михаела.

Трансперънси интернешънъл определи Румъния като една от най-корумпираните държави в ЕС и Брюксел постави правосъдната й система под специално наблюдение след присъединяването й към блока през 2007 г., припомня Ройтерс.