0

Л ято без коктейл е като море без вълни, казват барманите. Малцина обаче се замислят от къде идват имената на тези напитки.

Лято без коктейл е като море без вълни, казват барманите. Малцина обаче се замислят от къде идват имената на тези напитки.

 Кръстници се оказват различни филми, градове и дори оръжия от световните войни.


Горещо


Влиянието на Холивуд е доста показателно за налагането по света на доста коктейли, като един от тях е „Манхатън“. Във филма "Някои го предпочитат горещо" (1959) актрисата Мерилин Монро си попийва от него, след което всички започват да си го поръчват. Прави се с уиски, вермут, ангостура битер и коктейлни череши. 

Счита се, че за първи път е сервиран в Ню Йорк през 1870 г. на прием, организиран от майката на Уинстън Чърчил - лейди Рандълф Чърчил.

Класическото мартини се прави с джин и вермут. Но британският агент Джеймс Бонд го предпочита с водка. Във филма “Казино Роял” (2006 г.) той сам измисля един нов вид „Веспър Мартини“, но „разклатено, не разбъркано" . Той се прави от три части Gordon's (джин), една - водка, половин част Кина Лиле (френско аперитивно вино). „Разклатете добре, докато стане ледено студен. Тогава добавете голяма тънка лимонова кора. Разбрахте ли?", нарежда Даниъл Крейг в ролята на британския агент 007. Около образа му се върти мартини индустрията в света.


Големият Лебовски


Световната слава на коктейла „Уайт Рашън“ пък дължим на класиката “Големият Лебовски” (1998). Във филма героят ходи като битник и нонстоп се налива с този коктейл. Всеки може да си го приготви, стига да има под ръка ликьор с вкус на кафе, мляко или сметана и водка в съотношение 20/30/50 мл. За първи път се счита, че рецептата е приложена през 1949 г. в хотел „Метропол“ в Брюксел в чест на американския посланик в Люксембург.


Френч 75


В култовия филм „Казабланка“ (1942 г.) Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман популяризираха един следвоенен коктейл, наречен „Френч 75“. Той е бил измислен в чест на 75-милиметровите френски оръдия от времето на Първата световна война. А те са били толкова добри, че гърмели и във Втората. Историята реди, че след поредната акция пилот на изтребител от френско-американски произход искал да разпусне. Френското шампанско, с което се сдобил, обаче му се сторило малко слабичко, та затова решил да добави джин. Резултатът бил толкова опияняващ, че въздушният ас го сравнил с усещането да те обстрелва от земята френската гаубица M1897. Писателят Ърнест Хемингуей също се захласнал по коктейла (приготвян със сок от лимон, джин, коантрьо и шампанско). Той често си го поръчвал, докато живеел в Париж.


Френска Ривиера


Филмът „Сексът и градът“ пък е отговорен за популяризацията на коктейла „Космополитън“. В миналото привилегията да го пият са имали само знатните особи, отдъхващи на южното френско крайбрежие от края на миналия век. До 1990 г. малцина в света са чували за него. Но след като филмовата героиня Кари Брадшоу и приятелките й започнаха да си го поръчват, модата му плъзна като вирус.

В много коктейли (като вече споменатия „Манхатън“) се оглеждат географски локации и национални питиета и докато човек ги надига, наистина може да обиколи света. Няколко пъти.


Да живее Куба


Световноизвестният „Куба Либре“ се свързва със слънчева Хавана, където е забъркан през 1900 г. Твърди се, че тогава американските войници решили да смесят кубински ром, кока-кола и лимонов сок. С този коктейл те вдигали наздравици на испански език, произнасяйки тоста „Вива Куба Либре“ (Да живее свободна Куба).

Друг традиционен кубински коктейл там е „Мохито“. Името е умалително от думата mojo, която означава „африканска магия“. За разлика от версиите по нашите ширини в оригинал се сервира с цели кубчета лед, а не с натрошени. Перфектният микс включва още бял ром, газирана вода, сок от захарна тръстика, сок от 1 лимон, в които са кацнали 5-4 листа мента.

„Секс на плажа“

Доста коктейли имат съблазнителни имена като „Секс на плажа“ (Секс он дъ бийч). До днес има няколко истории за неговата поява. Според една за пръв път е забъркан през 1987 година в Маями, Флорида, САЩ. Вносител на шнапс купил местен бар, с който искал бързо да популяризира немската напитка. Барманът, който въртял шейкъра, започнал да прави експерименти, като накрая се спрял на рецептата – шнапс с водка и портокалов сок. На клиентите взело, че им харесало. Когато го питали как се казва това чудо, той вързал двете причини, поради които хората открай време посещавали Маями - „сексът“ и „плажът“. И така нарекъл коктейла си „Секс на плажа“.


Рио де Жанейро


„Кайпиринята“ е гордостта на Бразилия. Оригиналният коктейл се приготвя от популярния там алкохол кашаса. Към него се слага захар и лайм. Тонове от тази напитка се леят на карнавала в Рио де Жанейро.