0

 

7-годишен мъжки щраус, попаднал в средата на дълбок водоем със стръмни брегове беше спасен от неминуема гибел след намесата на директора на старозагорския зоопарк , доц. д-р Радослав Михайлов.

Собственикът на екзотичното пернато, фермерът Рангел Матански от Момино село, община Раковски позвънил призори в понеделник на университетския преподавател с молба за помощ.

По думите му мъжкарят,кръстен Иван от собственика на някогашната ферма за отглеждане на щрауси прескочил оградата, спринтирал из полето и преди дори някой да реагира се озовал насред водоема.

Местните жители категорично отказвали да влязат навътре защото се уплашили от крясъците на птицата и огромната й човка.

По думите до доц. Михайлов спасяването на животното продължило малко повече от час, когато най-после го извадили от водата се оказало че е било на минути преди гибелта си следствие хипотермията.

Самецът е докаран със специализиран автомобил до Стара Загора и временно е настанен в пространството, използвано за отглеждането на няколкото лами. Очаква се до няколко дни да се адаптира и да се смеси с останалите си събратя.

Доц. д-р Михайлов уточни, че имали уговорка с Рангел Матански щраусът да бъде подарен на зоопарка, но отложили акта заради жегите. Инцидентът с водната „баня“ ускорил действията.