0

В секи, който е женен или е имал дългогодишна връзка, ще ви каже, че е необходимо търпение и разбиране. Ако обаче се намесят с малко арогантност и предприемчивост, се получава звезден брак, готов за разпад срещу солена сума. От известно време Холивуд и изобщо шоубизнесът не е същият. 

Договорките

Достигане до брак и интимна връзка е странно представление, което е насочено към евентуална скрита публика. След шумните процеси за изневери и злоупотреби, сега почти всяка звезда, която се кани да стигне до интимност, изрича няколко пъти небрежно фразата, че става дума за доброволен контакт между пълнолетни лица.

Следващата заучена по съвет на адвокати фраза е, че звездата отказва да бъде записвана по какъвто и да е начин.

Всичко завършва със специален контейнер за съхранение на използвани предпазни средства. Нищо не се оставя на случайността. Странната мода е наложена от космическите обезщетения, които получават както случайни играчи, така и съпрузи от десетки години. 

Понякога нищо не може да спаси един неуспешен брак. В крайна сметка експерти казват, че почти 50% от браковете в САЩ завършват с развод. И макар че нито един развод да не е лесен, нещата могат да станат особено трудни за богатите и известните, защото не е тайна, че хората са склонни да излагат на показ по-грозната страна на своята личност и характер, когато са заложени големи суми пари.

Съвсем скоро показно по темата направиха Джони Деп и Амбър Хърд. 

Рекордьорите

Най-скъпата раздяла в историята е разводът на Джеф Безос и Макензи Скот. След мъчителна съдебна битка страните стигат до сделка от 38 млрд. долара. Основателят на „Амазон“ (Amazon) Джеф Безос и бившата му съпруга Макензи Скот обявиха още през януари 2019 г., че започват да се развеждат след 25 години брак и четири общи деца.

Заради гигантските размери на обезщетението сделката още не е напълно финализирана. Според Си Ен Ен като част от споразумението Скот ще получи 25% от акциите на двойката в „Амазон“, което представлява приблизително 4% дял в компанията, или 38 милиарда долара.

Освен това Безос ще запази контрола върху гласуването за акциите на Скот и ще запази интересите си във „Вашингтон пост“ и „Блу Ориджин“ (Blue Origin). Макензи Скот заяви преди доста време, че ще даде поне половината от състоянието си за благотворителност. 

Милиардната сделка, която следва, е предхождана във времето от друго споразумение, което е на стойност почти два милиарда долара. Става дума за медийния магнат Рупърт Мърдок и бившата му съпруга Ана Ман, които заявиха, че се разделят през 1999 г. след 32-годишен брак и три общи деца.

Двойката продължава да дели активи, а и процедурата все още не е приключила, затова и размерът на обезщетението не е окончателен. Според Си Ен Би Си сделката може да достигне 1,7 милиарда долара от състоянието на Рупърт, а изплатената сума в брой дотук е 110 млн. долара. Отхвърлената съпруга продължава атаките към любителя на млади актриси и журналистки. 

„Не искам да изнасям много лични подробности, но той беше изключително твърд, безмилостен и решен, че ще приключи с това, без значение какво исках аз или какво се опитвах да направя, за да спася брака. Той изобщо не се интересуваше“, каза Ман пред „Гардиън“.

Новата му жена Джери Хол описва сватбата си за медийния магнат Рупърт Мърдок като "абсолютно невероятна", след като множество от най-влиятелните журналисти, издатели и звезди се събраха на сватбената церемония в Лондон. Двамата се запознаха през лятото на 2015 г. и искрата между тях пламва бързо въпреки голямата разлика във възрастта им - бившата манекенка е с 25 години по-млада от новия си съпруг.

Мел Гибсън и Робин Мур бяха женени цели 31 години, преди процедурата им по развод да започне през 2011 г. Разводът ще бъде скъп завършек на любовната история за Гибсън, който според слуховете е платил около 425 милиона долара в споразумението, съобщава ABC News.

Процедурата не е напълно завършена поради непрекъснатото натрупване на нови казуси с изтичащи и подновявани авторски права на холивудски продукции, свързани по някакъв начин с Гибсън.

Въпреки че по-голяма част от подробностите по делото останаха тайна, LA Business Journal беше изчислил, че към онзи момент състоянието на носителя на „Оскар“, режисьор и актьор е на 850 милиона долара, съобщава People.

И тъй като двойката, която има седем общи деца, нямаше предбрачен договор, според закона на Калифорния, Мур получи право на половината от тази сума. 

Хонорарите

Истинска златна кокошка за адвокатските хонорари е бившата баскетболна звезда Майкъл Джордан. Хуанита Ваной за първи път подаде молба за развод с баскетболната легенда Майкъл Джордан през 2002 г.

И оттогава процедурите не спират, както не спират и хонорарите. Въпреки че Ваной не е коментирала причините за раздялата, Chicago Tribune цитира частния детектив Ърни Ризо, който казва, че е наблюдавал Джордан в „някои компрометиращи ситуации с половин дузина жени през 1992-2002 г.”. След това Ваной оттегли молбата си за развод.

През 2006 г. двойката отново съобщи, че ще се разделя. „Майкъл и Хуанита Джордан взаимно и приятелски решиха да прекратят 17-годишния си брак“, казаха тогава адвокатите на двойката в изявление, цитирано от People. „Беше постановено решение за разтрогване на брака им. Няма да има повече изявления.“

Според Crain's Chicago Business, Ваной е получил 168 милиона долара при споразумението за развод, а Джордан платил тогава 2,1 милиона долара юридически хонорари. 

Солена цена за развода си плаща и друг популярен герой на Холивуд. Харисън Форд и Мелиса Матисън бяха женени над 15 години, преди да потвърдят, че са разделени още от 2000 г. заради срещите на Форд с по-млада жена, пише ABC News.

В крайна сметка Матисън подаде молба за развод през 2001 г. Ход на делото бе даден през 2004 г. и доведе до споразумение, оценено на между 85 и 118 милиона долара, според Daily Mail. Матисън, която е сценарист с номинация за „Оскар“ сценарист, се среща с Форд на снимачната площадка на „Апокалипсис сега“.

Тя почина през 2015 г. след битка с невроендокринния рак. Въпреки смъртта й разходите по развода съвсем не са приключили - адвокатите й все още получават хонорари и преразпределят пари от обезщетението.