0

Любители на историческите оръжия от Стара Загора сведоха чело в знак на признателност пред паметта на легендарния капитан Петко войвода. Членовете на създадения преди 11 години клуб с патрон сподвижника на Левски поп Минчо Кънчев поднесоха венец пред мемориала на поборника, изваян от скулптура проф. Валентин Старчев в едноименния градски парк за 173-та годишнина от рождението му.

Те припомниха, че роденият в някогашното село Доган Хисар революционер е участник в обединението на Италия и въстанието в Крит, а водената от него чета през Руско-турската освободителна война разбива башибозука на Сенклер бей, тормозещ населението в Родопите.

24 мъже и жени от Стара Загора с различни професии са организирани в „Поп Минчо Кънчев“, всеки от тях е собственик на поне една автентична народна носия и на различни огнестрелни оръжия от ХVІІІ-ХІХ в., коментира председателят на дружеството  Станко Танев. Сам той съвсем наскоро успял да се снабди с оригинална кремъклия пушка от системата Снайдер, произведена през 1862 година.