0

Нова книга, сборник с весели истории, свързани със съдопроизводството в България през последните пет-шест десетилетия под наслов „Зад превръзката Темида закачливо намига“ представи пред публиката в Стара Загора дългогодишният юрист Стефан Саранеделчев.

В малко над 100 странички, в които е включил и няколко  автентични черно-бели фотоса, пенсиониралият се преди 5 години съдия е представил малка част /по собствените му признания/ къде анекдотични, къде леко иронични, но при всички случаи с привкус на благ хумор случки с колеги.

Самият Саранеделчев, който по думите на колегите му правници е истински синоним на принципност както при отсъждането в заплетените казуси така и в цялостното си поведение не крие, че сборникът се е появил „мимоходом“.  Докато „почивал“ помежду подготовката на поредната си книга, посветена на родовата памет . Решил че шеговитите случки са подходящи за времето, в което т.нар. съдебна реформа за пореден път е забуксувала, а промените са се оплели в политическото говорене.

„И ние сме хора, и на нас нищо човешко не ни е чужда!“, признава  съдията, който най-много се радвал когато го срещнел загубил при него дело някогашен ищец и пътем кажел: “Може да не решихте в моя полза, но бяхте прав!“.

Сборникът с шеговитите истории около Темида е шеста книга Стефан Саранеделчев, преди това той представи изследването си „111 юристи свързани със Старозагорска област.Чувство за справедливост- основен закон“, а в края на м.г. публикува три сборника за три от най-големите казанлъшки рода, с които по един или друг начин е свързан пряко и непряко.

Дългогодишният юрист е планирал да подготви сборник за най-интересните представители на почти изчезналата юрисконсултска професия, която е упражнявал преди време. В компютъра си е събрал и достатъчно суров материал за още един знаменит род. Подсказва че ако успее да намери „пролука“ в пенсионерското си битие може би ще подготви и продължение на „Зад превръзката Темида…“.