0

У чени стигнаха до любопитно разкритие – мъжките мишки се стресират от банани. Особено тези, които са девствени. Откритието е направено ненадейно, докато учените са изследвали реакцията на животните към бременни и кърмещи женски мишки, писа БГНЕС.

В хода на изследването учените забелязали, че химическите съединения в бананите предизвикват стресова реакция у мъжките мишки.

Мъжките мишки проявяват стрес в непосредствена близост до късно бременни или кърмещи женски мишки, се казва още в изследването, публикувано в изданието Science Advances.

Бременните и кърмещи женски мишки реагират на чуждите мъжки мишки с „агресия и маркиране с урина“.

Зад проекта стои екип от университета Макгил в Монреал.

"Гризачите и много други бозайници, освен хората, разчитат на обонянието си. Маркирането на урината с миризма е добре известно, но това, което открихме тук, е ново послание, което никога преди не е било описвано при бозайниците", коментира главният автор на изследването професор Джефри Могил.

Авторите установяват, че съединението n-пентилацетат - открито в урината на женските мишки по време на по-късна бременност и кърмене - е подобно на съединение, открито в различни плодове и използвано за производството на екстракт от банани. Това е химикалът, предизвикал екстремни хормонални промени при мъжките мишки. Така че, когато екипът купил от супермаркета екстракт от бананово масло и го поставил в клетките на мъжките мишки, нивата на стрес при тях се повишили значително.