0

С туденти от Русенския университет заминават за Истанбул със създадения от тях автомобил, задвижван с водородна клетка. Те ще участват в предварителния кръг на състезанието на енергийно ефективни превозни средства Shell Eco-marathon Challenger Event и ще се състезават в клас „Градски прототипи“.

Във висшето училище това е вторият студенски екип, който работи по иновативни зелени технологии в автомобилизма. Подпомогнати от свои преподаватели, младите хора са създали водороден болид за екологично придвижване без отделяне на никакви вредни емисии в атмосферата. Целта им е била автомобилът не само да участва в състезания, а и да отговаря на стандартите за движение в градска среда.

Водородният болид бе представен днес при откриването на новата академична година в Русенския университет. Ректорът проф. Велизара Пенчева подари на младите хора български трикольор.

„Надявам се, че екипът ще успее да защити достойно името на Русе и на България сред многото други студентски екипи в това състезание”, пожела проф. Пенчева.