0

Б ългарски щъркел е по-известен от футболната легенда Христо Стоичков. Става въпрос за грациозната птица на име Изгрев, която обитава първото в страната щъркелово гнездо под постоянно видеонаблюдение в гоцеделчевското село Баничан.

Благодарение на камерата той може да бъде гледан от цял свят в реално време. Това допринесе за осиновяването на гнездото от японското семейство Хироюки Сомо и Мария Соколова. Това се случи благодарение на инициативата на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

„Наблюдава се по-интензивна миграция на птиците. Много от щъркелите вече са в гнездата си в Баничан. Една от двойките пък е в копулация. Два щъркела  са се върнали в Гоце Делчев. Изгрев го наблюдаваме от 7 години чрез камерата. Съпругата му Пролетка е на път. Обикновено се „прибира“ от 2 до 7 дни по-късно от него“, обясни пред „Телеграф“ председателят на клона на БДЗП в Гоце Делчев Димитър Попов.

„Миналата година в Баничан се върнаха 7 нови двойки щъркели. Сега се питаме дали няма да са 14 тази година. На 1 април е Международния ден на птиците и явно затова и Изгрев се е прибрал сега“, коментира още той.

Ерол Емилов

Освен щъркели в района се наблюдават градски и брегови лястовици, чухали и други видове птици. А най-известното щъркелово гнездо може да се гледа на живо от страницата в интернет на читалище „Изгрев“ в Баничан icon.sim-on.org (за директна връзка натиснете ТУК).

Щъркелът Изгрев се върна в гнездото си в гоцеделчевското село Баничан в сряда сутринта

 Щъркелът Изгрев се върна в гнездото си в гоцеделчевското село Баничан в сряда сутринта