0

Събор в кюстендилското село Брестница събра стотици гости от цялата страна. Земляческата среща беше организирана от дейни хора от селото, които се заеха с нелеката задача да издирят свой близки роднини и приятели, и да ги съберат на една обща трапеза.

гости от различни краища на страната се събраха в китното селце край Кюстендил.

„Приготвихме три казаха овчи курбан и супа. Постарахме се много. Ястието за всички гости направи майстор Иво, младо момче, което много ни помогна“, разказват още местните жители.

С хоро започна веселието на земляческата среща.

Те си спомнят, че събора в Брестница се прави редовно от 16 години насам, преди това също го е имало, но с определени прекъсвания. Както традицията повелява и този път беше осветен курбана в църквата в населеното място, а след което веселието продължи в едно от уникалните заведения в Брестница.

Овчи курбан нагости над 200 гости в Брестница.

„За никой не е тайна, че селото ни е известно като „Кварталът на богатите“. Не е голямо, но почти всички заможни хора от цялата страна притежават къщи именно тук“, казват със задоволство стари бресничани. Тази година всяка една от жените в селото се беше постарала да приготви баници и погачи, които се раздаваха между хората за здраве и благоденствие.