0

19-годишната тийнейджърка Зара Ръдърфорд подобри световния рекорд за най-млада жена, летяла соло по земното кълбо и осигурила името си в историята на авиацията. Това обяви кюстендилецът Димитър Димитров, чиято компанията е основен спонсор на Зара.

„Когато видях Зара по новините в края на юли, тя потърси основен спонсор за приключението си. Това, което видях, беше чиста млада душа, която искаше да лети - буквално и преносно. Напомняше ми за мен, когато бях на нейната възраст. Имах чувството, че я познавам от 19 години, или дори от 52“, обясни кюстендилецът.

Посланието на Зара към света е да „насърчава момичетата и младите жени да преследват мечтите си и да насърчава авиацията и кариерите, свързани със STEM (наука, технологии, инженерство, математика). Самият рекорд обаче не беше основната ѝ цел, казва още Димитров. Това беше просто нейният начин да привлече вниманието - като предприеме нещо смело и дори опасно - летейки соло по света в малък самолет.

Димитров открива авиационните спортове, когато е едва 15-годишен

Димитър Димитров открива света на авиационните спортове на 15-годишна възраст, когато започва да скача с парашут. Летенето също е едно от хобитата му. „Знам как тези дейности са повлияли на развитието на личността ми, като са култивирали чувство за отговорност и решителност. Авиационните спортове също ме научиха колко е важно да бъда аналитичен във всичко, което правя. Тези добродетели ми помогнаха в живота и особено в бизнеса. Искам да видя повече млади хора, които практикуват авиационни спортове. Ето защо, без никакво колебание, се почувствах длъжен да се обадя на Зара и да я подкрепя, щом чух за идеята й“, казва още Димитър, който живее в село Еремия.

Той се среща лично с нея лично седмица, когато спря в София, дома на ICDSoft. Тя поискала да чуе историята на Димитър - кой е, как успява да създаде ICDSoft и да я ръководи повече от 20 години, което е повече от възрастта й.

Братът на Зара иска да подобри рекорда й

„Вчера трябваше да говоря с г-н Сам Ръдърфорд - бащата на Зара. Свикнали сме да говорим ежедневно през изминалите месеци. Този път инициирах видео разговор, след което Мак - братът на Зара, също беше там, след което Сам ми представи Мак. Мак е на 16 и обича да лети. Бях сигурен, че го познавам от 16 години, или 52. Имах кратък разговор с Мак и той ми каза, че иска да подобри същия рекорд, който Зара покори. Единственият ми въпрос беше: "Какво би било посланието, което искате да предадете на света по време на вашите 15 минути слава? ".

Отговорът беше: „Искам да намеря ярки млади момичета и момчета, които са измислили или създали полезни неща и да ги поставят под светлината на прожекторите. Те го заслужават. "“, разказа за разговора със семейството на Зара, кюстендилецът.

А 16-годишният Мак Ръдърфорд е пилот, готов да подобри световен рекорд за най-младият човек, летял сам по света. Пътуването му ще започне през март от София, България, домът на неговия основен и единствен спонсор в лицето на кюстендилеца.