0

Д ва дни след като Южна Африка възобнови забраната за продажба на алкохол, за да ограничи натиска върху здравната система, свързан с коронавируса, крадци нахлуха в един от големите магазини за алкохол в Кейптаун.

Два дни след като Южна Африка възобнови забраната за продажба на алкохол, за да ограничи натиска върху здравната система, свързан с коронавируса, крадци нахлуха в един от големите магазини за алкохол в Кейптаун.

"Откраднаха целият щанд с уиски", каза Марк Каланд, собственик на магазина пред канал News24. "Сринаха предпазната врата с превозното си средство ... вързаха въже и отмъкнаха уискито. След това хвърлиха камък през прозореца", каза той.
„Бутилките с вино и коняк” останаха недокоснати, добави той. Каланд коментира, че инцидентът показва колко отчаяни са хората. В реч пред нацията президентът Рамафоса заяви, че забраната на алкохола - втората за тази година - ще облекчи натиска върху здравната система.


Повече от 40% от спешните случаи, регистрирани в страната всяка седмица, са свързани с употребата на алкохол - нещо, което здравната система не може да си позволи в момента.
В момента Южна Африка е на осмо място в света по брой заразявания - 298 292, което се равнява на почти половината от всички потвърдени случаи на коронавирус в цяла Африка.
Това показват данни на южноафриканското здравно министерство и американския университет "Джонс Хопкинс", според които Великобритания е с 292 931 потвърдени случая.
Рамапоса каза тази седмица, че още много заразявания остават неоткрити, въпреки че Южна Африка е извършила над 2,2 милиона теста - най-много от всички африкански страни.
Първоначално Южна Африка наложи строга карантина и това забави рязкото увеличение на заразяванията, но впоследствие ограничителните мерки бяха разхлабени заради икономическия натиск. Сега по думите на президента "бурята" е пристигнала и "напряга до краен предел нашите ресурси и нашата решителност".
В момента пандемията бързо се разпространява в части от африканския континент, където живеят 1,3 милиард души и където са най-зле финансираните здравни системи в света.