0

У никална птицеферма за отглеждане на щастливи кокошки изграждат в еленското село Марян. Кокошарникът ще бъде с архитектурата на стара възрожденска къща от камък и дърво, каквито са голяма част от сградите в общинския град Елена.

Уникална птицеферма за отглеждане на щастливи кокошки изграждат в еленското село Марян. Кокошарникът ще бъде с архитектурата на стара възрожденска къща от камък и дърво, каквито са голяма част от сградите в общинския град Елена.

В продължение на година и половина в нея 500 кокошки ще се угояват и отглеждат по т.нар. американски метод. Пернатите по цял ден ще могат да похапват и да се разхождат на свобода в двор с площ 250 кв.м. За да не напуснат кокошките двора, както и за да не влизат при тях хищници: лисици, чакали и домашни кучети, дворът е ограден с електропастири. Проектът за строежа на „възрожденския кокошарник” вече е съгласуван и одобрен от общинската администрация в град Елена. Хората в Марян посрещат с чувство за хумор идеята за новата птицеферм.

„Досега бяхме известни с това, че сме едно от най-старите селища в региона, че оттук е минала сестрата на Иван Шишман – Кера Тамара на път за султанския харем и с това, че тук преди 10 години тогавашния американски посланик Джеймс Пардю пи еленска сливова ракия. Що сега пък да не станем известни и с едни от първите свободни кокошки в България”, шегуват се местните зевзеци.

Американският метод на отглеждане на кокошки е изцяло безклетъчен и засега е приет за единствено задължителен в пет щата: Масачузетс, Мичигън, Орегон, Калифорния и Вашингтон. В тези щати е забранена продажбата на птиче месо и яйца от птицеферми, в които кокошките продължават да се отглеждат по остарели и нехуманни според местното селскостопанско законозателство методи, включващи затварянето в метални клетки и непускането на свобода през деня.

Според специалистите в бранша, вкусът на месото и яйцата от свободно отглежданите кокошки бил с много по-високо качество от този на отглежданите в клетка. Освен това, разхождайки се сами на открито пернатите си търсели и необходимите допълнително хранителни вещества от почвата. И не на последно място, разхождащите се на свобода кокошки давали и двойно повече яйца от затворените. В България фермите за свободни кокошки все още не са навлезли толкова, въпреки субсидиите, които Евросъюза отпуска по селскостопанските си програми.