0

Н ачалото на третото издание на международното състезание с дронове във Варна е на 25  юли т.г. То започва от 10 часа до игрищата във варненския квартал „Аспарухово“. Вторият кръг на високотехнологичната надпревара и награждаването са на следващия ден, 26 юли.

Началото на третото издание на международното състезание с дронове във Варна е на 25  юли т.г. То започва от 10 часа до игрищата във варненския квартал „Аспарухово“. Вторият кръг на високотехнологичната надпревара и награждаването са на следващия ден, 26 юли.

Състезанието събира на едно място не само едни от най-добрите пилоти на дронове в България и техните умни летящи устройства от последно поколение, но и ентусиазирана публика от варненци и гости на града.

Макар, че тази година участието на пилотите от чужбина беше отменено, поради мерки за безопасност, свързани с разпространението на коронавируса, се очертава поредна оспорвана надпревара за първите места, коментират организаторите от FPV-BG, Drone Arena и община Варна. 

Дрон рейсингът е модерен спорт, който печели все повече почитатели и има потенциал да се превърне във „Формула 1 във въздуха“. Въпреки, че са малки по размери, състезателните дронове концентрират огромна мощ в себе си, а ускорението им е впечатляващо. Само за 2 секунди те достигат скорост от 160 км./час, а двигателите им работят с до 50 000 оборота в минута.

Развитието на технологиите в областта е повече от бързо. Инвестициите за усъвършенстване на дроновете са сериозни, поради засиления интерес към тях. Всяка година в глобален мащаб се организират стотици FPV (first-person view) състезания, в които вземат участие десетки хиляди пилоти.

Тазгодишното издание на надпреварата във Варна се осъществява като част от най-голямата и престижна лига за състезания с дронове в света – Multi GP. Благодарение на съвременните технологии вълнуващата надпревара ще бъде заснета и излъчвана на живо и в двата състезателни дни. Така всички фенове по света, които следят шампионатите, включително онези, които не могат да присъстват, заради пандемията, ще станат свидетели на състезанието през екраните на своите устройства.

Надпреварата е важна стъпка и към превръщането на България в още по-привлекателна дестинация за развитие на високите технологии, както и за стимулиране на местните общности, организирани около споделени интереси.