0

А втографът на руския президент Владимир Путин се срина до 4 долара в най-известния международен сайт за онлайн търговия Ибей. Проверка на „Телеграф“ показа, че след началото на войната в Украйна артикулите с Путин драстично са намалели, а цените им са понижени.

През септември миналата година оригиналният подпис на руския президент е пуснат за продажба на цена от $7,500. По същото време парафът му върху картонче е оценен на малко над 6600 долара.

В края на 2021 г. се появява и обява за снимка на Путин с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, която е подписана и от двамата, като обявената оферта е за почти 10 хиляди.

На $2000 пък е оценена снимка на руския президент и бившия федерален канцлер на Германия Ангела Меркел, като обявата е от януари т.г. Месец по-късно в сайта е публикувана и обява за продажбата на бейзболна топка, подписана от Путин, на цена от $32,500.

През последната седмица обаче в сайта са публикувани картички, подписани от Путин, на цени между 4 и 8 долара. Снимката с Тръмп пък вече се продава за под $3000, или два пъти по-евтино, а друг техен кадър, отново с подписи, е пуснат за едва $10.

Друга фотография с Меркел пък вече се предлага за $8, на колкото е оценен и кадърът му с Еманюел Макрон.

На този фон сайтът е залят от стотици артикули срещу руския президент и в подкрепа на Украйна. Надписът F*ck Putin (Майната ти Путин), както и замаскираният Puck Futin, е поставен върху блузи, тениски, раници, защитни маски, значки, ключодържатели, стикери за стени и коли и дори върху чаши.

Сред останалите популярни слогани в момента са Stop Putin, stop war (Спрете Путин, спрете войната), I stand with Ukraine (Аз съм с Украйна), I don't respect Putin (Аз не уважавам Путин), Putin hand off Ukraine (Путин, долу ръцете от Украйна) и др.

Цените на тези артикули започват от 15 и стигат до над 40 долара. За $33 долара пък се продава тоалетна хартия с лицето на руския президент.

И докато Путин е обект на мемета, колажи, закани и клетви, президентът на Украйна Володимир Зеленски е представен върху тениските и стикерите като герой. Десетки артикули с неговия лик се предлагат в сайта, а сред най-популярните са тези с цитата му I need ammunition, not a ride (Имам нужда от амуниции, не от превоз).

Войната в Украйна обаче не се е отразила само върху артикулите с Путин, а и върху традиционните за Русия сувенири, като матрьошките. Проверката ни установи, че десетки обяви за продажба на матрьошки в момента са намалени, като промоциите свалят цените с от 10 до 30% надолу.

С намаление са пуснати също руски кукли, шалове, сервизи и др.

Google и Airbnb отрязаха Русия

Google (Гугъл) стана поредната компания, която обяви, че прекъсва връзките с Русия заради инвазията в Украйна. От днес тя спира продажбата на онлайн реклами в Русия, включваща онлайн търсачката й, видеоплатформата YouTube (Ютуб), както и външни издателски партньори. Услугата за краткосрочни наеми Airbnb (Еърбиенби) също спира дейността си в Русия, както и в Беларус.

Това съобщи в Twitter (Туитър) главният изпълнителен директор на компанията Брайън Чески, като публикува и знамето на Украйна. По-рано тази седмица платформата обяви, че ще предложи безплатен краткотраен подслон на 100 000 украински бежанци.

Музеят на восъчните фигури във Варна с анкета в социалните мрежи

След коментари и призиви статуята на Путин да бъде премахната от Музея на восъчните фигури във Варна пуснаха анкета в социалните мрежи, с която да проучат нагласите.

В сряда Парижкият музей на восъчните фигури „Гревен“ махна статуята на руския президент и я премести в склад, а от музея обявиха, че обмислят на нейно място да инсталират статуя на украинския президент Володимир Зеленски. Според собственика на варненския музей Цветан Атанасов обаче восъчната статуя на Путин трябва да остане.

„Аз бях безапелационен, че няма да махна фигурата на Владимир Путин, само че в този момент взех решение да направя едно допитване до вас – българите. Защото по този начин е демократично“, заяви Атанасов във видео. За броени часове то събра хиляди споделяния и коментари.