0

В илата "Аврора" в Рим, която е с единствения известен таван, изписан от Караваджо, не получи исканата цена и ще бъде предложена отново на търг, съобщи Асошиейтед прес.

Вилата беше обявена за продан от наследниците на римско аристократично семейство след съдебен спор с доведената им майка - родената и израснала в Тексас принцеса Рита Бонкомпани Лудовизи. Търгът започна при цена 353 милиона евро, но приключи бързо поради липса на наддаващи. Определената от съда цена е 471 милиона евро.

След няколко седмици ще бъде организиран нов търг с по-ниска начална цена.

Вилата е построена през 1570 г. и принадлежи на семейство Лудовизи от началото на 17-и век. Принцеса Рита Бонкомпани Лудовизи живее в нея от 18 години.

През 1597 г. кардинал Дел Монте, дипломат и покровител на изкуството, поръчва на Караваджо, тогава едва прехвърлил 20-те, да изрисува тавана на малка стая на първия етаж, която той използва като алхимична лаборатория.

Широкият 2,75 метра стенопис е нарисуван с масло директно върху мазилката и изобразява алегорична сцена с боговете Юпитер, Нептун и Плутон, представляваща преобразуването на олово в злато.

Караваджо рисува собствените си лице и тяло върху всяка една от трите фигури. Стенописът сам по себе си е оценен на 310 милиона евро.

Вилата дължи името си на фреска от друг бароков художник, Гуерчино, който украсява огромния таван на входното антре и изобразява Аврора, богинята на зората, яздеща колесница.

Защитената от високи стени вила се намира в близост до известната Виа Венето, където е сниман филмът "Сладък живот" (1960) на Федерико Фелини.

Освен стенописа на Караваджо, Вила Аврора приютява изобилие от скулптури, антики и статуи, включително една на Пан, приписвана на ренесансовия майстор Микеланджело. 

.

 .
БГНЕС

.

 .
БГНЕС

.

 .
БГНЕС

.

 .
БГНЕС

.

 .
БГНЕС

.

 .
БГНЕС

.

 .
БГНЕС

.

 .
БГНЕС

.

 .
БГНЕС