0

Н ад 50 изключителни офорти на Пабло Пикасо ще бъдат представени за първи път в България. Домакин на уникалната изложба, която ще бъде открита на 14 юли, е Бургас. Изложбата 347 Suite - най-голямата серия от 50 офорта (б.р. - графична техника с киселина и мастило върху метална плочка) на Пикасо, се организира от местната община и Музея за изкуство и история в Женева. Кураторите на изложбата са двама - Марк-ОливиеУолър - директор на музея в Женева, и Стефан Стоянов - галерист и куратор, който работи с най-известните представители в света на съвременното изкуство.

Изложба

Художествените произведения, които ще бъдат изложени в КЦ „Морско казино” при строго спазване на всички охранителни мерки, са създадени от Пикасо през 1968 г.  със сътрудничеството на майсторите печатари Алдо и Пиеро Кромелинк. Това е най-голямата серия офорти на Пикасо. Тя е посветена на неговия приятел поета Джейми Сабартес. Произведенията ще бъдат сложени едно до друго, което ще позволи да бъдат сравнявани. Серията oфорти 347 Suite е дарена на Музея на изкуството и историята в Женева през 2020 година от сина на художника Клод Пикасо Руис и неговата съпруга Силви Вотие Пикасо.

Вход

Входът на изложбата 347 Suite - най-голямата серия от офорти на Пикасо, е с билети на цена 7 лв. Учениците, студентите и пенсионерите ще заплащат по 5 лв. Ще има отстъпка за групово посещение от поне 10 души - по 5 лв. на човек. Децата до 7 години и хора с увреждания ще влизат безплатно.


Експозицията ще остане в морския град до 31 август.

Eдин от офортите от серия „347“