0

З атворник от Бобовдолския зандан се опита да отърве карцер, заради лъжица в стомаха си. Той оспори решението на началника на затвора пред магистратите от Административен съд – Кюстендил и поиска да му бъде отменено наказанието. „Глътнах лъжицата на 12 декември м.г.. От тогава два пъти съм посещавал здравно заведение и срещу подпис съм отказвал операция. На 6 март тази година се сбихме с един съкилийник и по-късно шефа на затвора ми наложи наказание 3 денонощия карцер“, обяви лишеният от свобода Йордан Т. По делото беше призовано и медицинско лице. Според обясненията му в периода от м. януари до настоящия момент са организирани две хоспитализации на затворника с цел оперативно лечение за изваждане на чуждото тяло. И в двата случая лишеният от свобода е отказал оперативното лечение срещу подпис. „Единият период на хоспитализиране е месец януари, когато констатирахме чуждото тяло и местоположението му, а вторият период е месец юни в друга болница. Трикратно е отлаган от изпълнение наказанието му “изолиране в килия” с мотива не толкова, че има чудо тяло в корема, а поради това, че му предстои болнично лечение. Сега организираме престоя му в трета болница в Кюстендил. Стомахът е орган, който е с 2-3 литра обем и чуждо тяло много трудно може да даде някакво усложнение. Може да стои там с години“, коментира медикът по време на съдебното заседание.

Въпреки молбите от страна на Йордан обаче Административния съд потвърди наложеното му наказание, което не подлежи на обжалване. От своя страна Йордан, обяви, че има малко дете на една година и е стресиран, че влиза за трети път в затвора. „Казах на лекаря, че ме боли корем и не мога да влизам в карцера, но дойде заповед от началника на затвора. Искам да се оперирам и да си видя детето“, категоричен беше затворникът.

Не са малко лишените от свобода, които предприемат поглъщането на различни предмети само и само да си спестят престоя в зандана. „Така излизат много често и стоят с дни по болниците“, коментират надзиратели.