0

Н е, не е бременна. Този въпрос явно е задаван в търсачката на Google, но Демет Йоздемир не възнамерява скоро да става майка. И сватбата й с певеца Оузхан Коч след една раздяла и подновяване на връзката още не е чак толкова сигурна. Демет Йоздемир е от актрисите, които използват дори това, за да се рекламират, защото, както добре знаем, няма лоша реклама.

Докато медиите в Турция спрягат дата на сватбата, мнозина се съмняват в достоверността на тази информация, защото все пак става въпрос за Демет Йоздемир, а тя обича да върти такива номера.

Зейнеп от „Домът, в който си роден, е твоята съдба” е наше момиче, и то в буквалния смисъл. По майчина линия във вените й тече българска кръв. Родителите й се развеждат, когато е осемгодишна и тя е по-привързана към майка си Айшен Шенер, която тази година имаше здравословни проблеми. Бракът с Оузхан Коч, ако се стигне до него, ще стопли майчиното сърце. Но в сериала, за който говорим, тя има две майки. И ако едната иска да й даде шанс и достойна кариера и се гордее с характера, който е изградила, другата я учи, че мястото на жената е при мъжа и че тя трябва да му се подчинява. Защото това е ролята на жената. Самата Сакине - майката на Зейнеп, е била омъжена за алкохолик, който тероризира семейството си и забранява на малката Зейнеп да учи. Но вместо да се опълчи на този тормоз, Сакине одобрява негласно постъпките на мъжа си, защото той е главата на семейството и сам си преценява.

Сюжет

Сюжетът на сериала дотук е ясен. Родена в бедно семейство, главната героиня в „Домът, в който си роден, е твоята съдба” е будно и ученолюбиво дете, което само се научава да чете. Но бащата изпада в нервна криза, когато научава това. Истинската й майка не посмява да застане на нейна страна. И докато бащата се опитва да пречупи характера на момичето, се появява и втората й майка - Нермин, която, напротив, иска Зейнеп да не е лишена от нищо. Тя плаща на алчния баща голяма сума, за да й продаде Зейнеп. Вижда дъщерята, която буквално е купила като адвокат. Чертае й бляскаво бъдеще, готви се да я предаде като младоженка на мъж от сой (Фарук). И изведнъж животът на Зейнеп се преобръща, когато родната й майка настоява отново, тя да си знае мястото. Това ще е лайтмотив, който дълго ще я тормози. Примирена, че не иска да върви срещу волята на Сакине, Зейнеп се съгласява на един уреден брак с Мехди, но после се влюбва в него. И докато тя се научава да обича и се превръща в майка на едно сираче, каквато в общи линии е била за нея Нермин, Мехди върви надолу като образ. И от силен и достоен мъж той постепенно се превръща в слабоволев персонаж, който позволява на сестра си Мюжгян да мачка и унижава Зейнеп, която я мрази неистово, защото й е отнела сърцето на човека, когото счита за свой син. Но тъй като в повечето сериали лошите не са това, което са, и Мюжгян претърпява развитие. И режисьорите Чагри Байрак и Мурат Озтюрк ни показват Мюжгян като жена, която е била страстно влюбена, но е избрала да се грижи за Мехди, който пък възприема нейния любим като убиеца на баща си. След което отново прехвърчат искри.

Предишната

Тъкмо когато Мехди и Зейнеп имат възможността да станат едно прекрасно семейство, се намесва и бившата на Мехди - Бенал. Която продължава да е влюбена в него, а и има силен коз - носи в утробата си неговото дете. Бенал и Мюжгян се съюзяват, а бабата, от която е тръгнала инициативата за уредения брак на Мехди и Зейнеп, се покрива. Също като Фарук - бившият на Зейнеп, който пък се влюбва в най-добрата й приятелка Емине, но я зарязва, защото и на него са му уредили брак, какъвто му приляга.

Всички тези неща звучат съвсем естествено, защото този сериал има едно основно предимство - направен е по истински случай. И звучи и изглежда съвсем истински.

Започнала с мекота в погледа, нажалена и наранена, Бенал е решена на всичко, за да постигне своето - да заживее с мъж, който не я обича и нееднократно й го е казвал и показвал. Детето не е саможертва, а средство за изнудване. С него тя манипулира Мехди и печели съюзник в лицето на Мюжгян.

Но всички тези промени не са нищо в сравнение с това, което се случва с Мехди. Хладнокръвният и спокоен мъж се превръща в буре с барут. Зейнеп вади най-лошото у него и го променя, но не към добро. Характерът му става експлозивен, вдига скандали на публични места, налита на бой. Докъде ще стигне в ревността си и ще се приключи ли с всичко, когато Зейнеп осъществи намерението си да се разведе? Предстои интересна развръзка.

Сериозно

Свикнали с чувството за хумор, което бликаше от Демет Йоздемир в комедийния сериал „Стая 309”, в драматичния „Домът, в който...” (и последният да затвори вратата), сега наблюдаваме актрисата в една много по-плътна и сериозна роля.

Сигурно е едно - режисьорите ни готвят изненади. И една подсказка - ще има още една реч на финала, защото тази умница Зейнеп е доказателство, че когато една жена знае какво иска, може да го постигне. А в случая трябва и да се самопохвали.

*Автор: Кристи Красимирова