0

К ъде отидоха гласовете на десния избирател в столицата?

Подкрепата на поддръжниците на коалицията ГЕРБ-СДС на местния вот в София определено са е поразпиляла, отчетоха анализаторите.

Кандидат-кметът на формацията Антон Хекимян е събрал едва 65,8% подкрепа от твърдия партиен електорат, стана ясно от данни, предоставени от "Тренд". В същото време 10,7% от гласовете са отишли при опонента му Васил Терзиев (ПП, ДБ, Спаси София - Обединени за София), който води на първия тур от вота, 9,2% - при Вили Лилков (КОД), 6,7% - при Ваня Григорова (БСП и др.), 2,4% - при Деян Николов ("Възраждане").

По-различно е поведението на електората на ПП-ДБ, който явно е бил сравнително консолидиран около кандидатурата на Васил Терзиев, който според предварителните данни ще мери сили на балотажа с Ваня Григорова или евентуално Антон Хекимян. 80,9% от въпросните гласоподаватели са подкрепили кандидата на коалицията. Други 8,6% са гласували за Ваня Григорова, 1,8% - за Антон Хекимян, 0,5% - за Деян Николов, 3,9% - за Вили Лилков.

ПЪРВИ РЕЗУЛТАТИ ОТ МЕСТНИЯ ВОТ: Балотажи в София, Пловдив и Варна! В Бургас, Стара Загора, Перник, Кърджали и Враца избраха кметове от първия път