1

З агубилата балотажа в София Ваня Григорова и столичната организация на БСП ще оспорят резултатите от местния вот. Новината дойде по време на брифинг от червената централа, след като Общинската избирателна комисия обяви, че Васил Терзиев е новият кмет на София. Заради разликата от по-малко от 5 000 гласа от екипа на кандидат-кмета на БСП ще поискат от съда спиране на решението на ОИК, докато се произнесе.

“Няма да позволим победата ни да бъде открадната”, заяви лидерът на БСП-София Иван Таков, според когото грешките в изборния процес са немалко. Той увери, че има достатъчно основания, за да бъде оспорен вота в столицата. “Ще го направим по всички правила на Изборния кодекс”, уточни той. 

Самата Ваня Григорова благодари на всички гласували на местните избори и отчете постигнатото на двата тура. "Събираме всички сигнали за нередности и още утре ще ги внесем. Имаме 7 дни, за да аргументираме нашите опасения от случили се изборни нередности", обяви Григорова.

“Данните, ако са истински показват, че ние имаме двойно увеличение на хората, които са повярвали в нас и са ни подкрепили между първи и втори тур. Действителният ръст вероятно е още по-голям. На първи тур успяхме да се преборим с едната коалиция от сглобката. Малко не ни остана да се преборим с другата част от сглобката. Срещу нас беше впрегнат целят властови, финансов управленски, включително технически ресурс, с който разполага сглобката в лицето на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Въпреки това ние водим в 13 от 24 района - Люлин, Надежда, Овча Купел, Връбница, Красна Поляна, Илинден, Сердика, Подуяне, Искър, Нови Искър, Банкя, Кремиковци, Панчарево. Това на практика са всички големи жилищни райони, с изключение на някои части от Младост”, обобщи Григорова. 

“Ще бъда първата, която поздрави Терзиев, когато съдът реши, че тези резултати и начина по-който бяха постигнати са законосъобразни”, отсече тя. 

“Дадохме надежда на много хора, че София може да бъде различна и до последно ще се борим за всеки глас, защото за нас всеки софиянец е важен. Надеждата остава жива, а свободата е на една ръка разстояние. На една ръка разстояние означава между 3 000 и 5 000 гласа”, заключи Ваня Григорова.

Ваня Григорова отхвърли предположението, че може да оглави Столичния общински съвет. "Дали ще бъда председател на СОС, не стои на дневен ред. Ние имаме наши цели, наша програма, която ще следваме", обяви тя. Григорова увери столичани, че остава общински съветник и ще бори за това, което е отстоявала през кампанията.