0

Б ащата на известния ни актьор Стан Яневски, който изигра брилянто ролята на Виктор-Крум в четвъртото издание на филма за Хари Потър „Огненият бокал“, е убит по поръчка на мафиотския Земунски клан през януари 2003 година в София. Това се случва само няколко дни след като 18-годишният Стан е поканен за снимките на филма.

Причината за показния разстрел с автомат „Калашников“, разбира се, не е свързана с филма, а с наркоразпространение. Яневски, известен с прякора Каратиста, е криминално проявен. Дейността му е била свързана с незаконен хазарт и разпространение на синтетични наркотици, сочи информацията от МВР. Според разследващите 45-годишният мъж е ликвидиран заради разкрит канал за синтетика и разбита фабрика у нас. Това се случва само няколко месеца след като Яневски се завръща от Холандия.

За прекия извършител на убийството е сочен страховитият сръбски наемник Ненад Миленкович-Миленко от Земунския клан. Според разследващите мократа поръчка идва тъкмо от Белград. Яневски е направен на решето с автомат „Калашников“, докато е в джипа си „Нисан Патрол“ между улиците "Гоце Делчев" и "Костенски водопад" в квартал „Стрелбище“. По данни на очевидци, преди да бъде прострелян, Яневски е излязъл от близката пицария „Елкасо“ с приятелката си Елица Златева. Двамата са се разделили, като жената се е качила в собствената си кола. Изстрелите проехтели, когато мъжът седнал в джипа си. По автомобила е стреляно от друга кола, която се е движела. По-късно в кв. "Бъкстон" полицията намира опожарен "Фолксваген Пасат", който само преди няколко дни е бил откраднат от кв. „Люлин“. Няколко часа след убийството на Яневски е разстрелян и 35-годишният сириец Омар Нану. Чужденецът е убит от упор с 4 куршума.

Престъплението е станало на асансьорната площадка на първия етаж в бл. 10 в жк "Красно село". Официално сириецът се е занимавал с ресторантьорство. Бил е наемател на ресторант "Цигански табор" в кв. "Княжево". Но от МВР имат оперативна информация, че е бил част от арабската общност у нас, която изнася каптагон. От полицията са категорични, че между двете убийства има връзка, а разследването сочи, че килърът е наемникът Миленко от Земунския клан. "И Яневски, и сириецът са сериозни хора от подземния свят", казва тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов. Около трупа на Яневски са намерени 30 гилзи от "Калашников". Още от същите са открити и в опожарения "Пасат".

По това време Станислав (Стан) Яневски е едва 18-годишен. Той живее с майка си в Лондон, когато разбира ужасяващата вест за смъртта на баща му. Според данни от разследването, докато е бил в Холандия, бащата Виктор-Крум се е срещал с местни наркотрафиканти и е договарял доставка чрез тях за България. По-късно Яневски се вижда със сириеца, за да го убеди да ползва неговите канали за дрога. Един от тях е разкрит, а в него именно участвали и сърбите. До съвместна работа с арабите така и не се стига, защото и двамата заговорници са убити. Няколко месеца по-късно българската полиция залавя Миленко, който тогава е едва 24-годишен, но сочен за един от високопоставените членове на Земунския клан и дясна ръка на Младен Мичич-Плъха. Това е човекът, отговарящ за наркотрафика от Турция през България и Сърбия за Западна Европа.

Сърбинът е заподозрян в извършването на няколко убийства у нас, сред тях е и това на Яневски. Твърди се, че Миленко имал добри контакти с български трафиканти на дрога. Според ченгетата българските групировки поддържат връзка със Земунския клан още от времето на югоембаргото. За Яневски данните са, че е бил чейнджаджия на „Магурата“, а в годините на прехода се занимава с незаконен хазарт, за което е и бил съден през 1998 г. В съдебните регистри името на Яневски е вписано в основаната през 1997 г. фирма "Ранго и с-ие" ЕООД и „РЕМ интернешънъл" ООД, в която е съдружник с приятелката си Елица Златева.

Миленкович (в средата) и авери от Земунския клан в края на 90-те.

 Миленкович (в средата) и авери от Земунския клан в края на 90-те.

Предаваме го на Сърбия без обвинения

Страховитият Ненад Миленкович беше заловен през юли 2003 г. при спецакция на полицията на улица „Деспот Слав“ в столичния квартал „Павлово“. Миленко е обявен за издирване от властите в Сърбия по обвинения в убийства и наркотрафик. Тогава Интерпол го търси с червена бюлетина. Миленкович е сочен за главен доставчик на хeроин и един от ръководителите на Земунския клан. У нас разследващите не успяват да му повдигнат официално обвинение за убийството на бащата на Виктор-Крум. След залавянето му Сърбия иска екстрадирането му. Предаден е на Сърбия на 25 юни 2004 г. Според публикации в сръбската преса Миленко е бил отговорник на т.нар. Група на Плъха, която отговаря за наркотрафика. В мащабна акция на сръбската полиция е арестуван и прекият му ръководител Младжан Мичич-Плъха. При акция на белградските спецчасти е застрелян дясната му ръка Душан Спасоевич-Шиптар. Според сръбските разследващи стоката на Миленкович от София пристигала в Белград, където се поемала от Саша Стойкович-Фукса и Радованче Милкович-Ранац. После наркотикът бил извозван в село Смолинац и оттам поемал към Западна Европа. У нас Миленко е заловен при съвместна акция на ГДБОП, сръбските служби и ДЕА.