0

Е фективни наказания от 4 години лишаване от свобода за Веселин Марешки и 3 години и 6 месеца за Красимира Колева за изнудване, постанови Апелативният съд във Варна.

Ефективни наказания от 4 години лишаване от свобода за Веселин Марешки и 3 години и 6 месеца за Красимира Колева за изнудване, постанови Апелативният съд във Варна.

Те бяха признати за виновни в това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да поеме имуществено задължение – всеки месец да плаща сумата от 10 хиляди лв., го заплашили с увреждане на имущество (разрушаване на стопанисваното от него заведение, създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност). Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество и е нанесло значителни вреди.

Съдът определи първоначален общ режим на изтърпяване. Въззивната инстанция присъди и наказания „глоба“ от 8 хиляди лв. за Марешки и 6 хиляди лв. за Колева. Двамата трябва солидарно да заплатят на гражданския ищец 30 хиляди лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав.

Съдът прецени, че следва да вземе мерки за неотклонение на двамата, като паричната гаранция за Веселин Марешки е  5 хиляди лв, а за Красимира - 3 хиляди лв. Делото се разглежда за втори път от Варненския апелативен съд. На 14 септември 2020 друг съдебен състав призна двамата за виновни и осъди подсъдимия на 4 години лишаване от свобода, а подсъдимата на 3 години и 6 месеца.

Върховният касационен съд отмени тази присъда и върна делото за ново разглеждане. Така отново предмет на проверка е първоинстанционната присъда на Варненския окръжен съд от 2019 г., с която двамата бяха оправдани. След като страните не направиха доказателствени искания, въззивната инстанция пристъпи към изслушване на пледоариите.

Представителят на Апелативната прокуратура акцентира на умисъла между подсъдимите, който предхожда отправените заплахи. Според държавното обвинение, двамата постоянно съгласували действията си. Частният обвинител допълни, че за да се усили ефектът от заплахата, са причинени имуществени вреди, които е трябвало да мотивират пострадалия да извърши исканите действия.

Защитата опонира, че няма доказателства за общ умисъл и съучастие. Подсъдимата не е знаела, че бизнесменът иска от Асен Миланов 10 хиляди лв. Според адвокатите на Веселин Марешки, не е доказано той да е осъществил заплаха, която е елемент на престъплението „изнудване“. Разрушаването на терасата на заведението не е било престъпление, тъй като тя е била незаконно изграден обект, подлежащ на премахване.

Красимира Колева каза пред съда, че е считала действията си за правомерни и е невинна. Марешки пък обясни, че предвид големия размер на приходите на дружествата му, не би се занимавал със дребни за него суми от 5-10 хиляди лв. Той отрече да е изнудвал някого, включително и Асен Миланов. В последната си дума подсъдимите поискаха да бъдат оправдани.

Присъдата, с която двамата  обвиняеми бяха признати за виновни, подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.