0

Г оворителят на главния прокурор Сийка Милева представи подробности във връзка с европейската заповед за арест на румънски гражданин, задържан на територията на Република България.

„Около 18:30 ч. на "Кулата" е била задържана Елена Удря, която е осъдена за корупционно престъпление през 2010-2011 г. в Румъния“, коментира Милева. По думите й вече има образувана прокурорска преписка в Окръжна прокуратура - Благоевград, а наблюдаващият прокурор е постановил искане за задържане за 72 часа. Предстои Окръжният съд да насрочи открито съдебно заседание.

Екстрадирането на бившия министър на туризма трябва да се извърши не по-късно от 10 дни след влизането в сила на съдебно решение. Българските и румънските власти са в постоянен контакт като българската страна е уверила, че процедурата ще бъде извършена максимално бързо.

Припомняме, че задържаната от Главна дирекция "Национална полиция"Елена Удря е осъдена на 6 години затвор за корупция. Окончателната й присъда е прочетена от Върховния съд в Букурещ в петък. По същото време Елена Удря е била в България и след издаването на заповед за влязла в сила присъда е арестувана.

Сийка Милева коментира още информацията за заплашителен смс към кандидата за управител на Българската народна банка (БНБ) Любомир Каримански и казуса с полицай, ударил шамар на шофьор от турски произход.

“По случая със заплахата към Любомир Каримански се е самосезирала Софийската районна прокуратура, която е възложила на МВР да извърши проверка. По повод информацията за ударен от полицай турски шофьор, прокуратурата ще търси съдействие от посолството на Турция, за да бъде разпитан”, обобщи тя.