0

П родължава търсенето в Русенски Лом на останалите части от трупа на убитата Еранухи Пахливанян, съобщи на брифинг в Русе окръжният прокурор Георги Георгиев.

Късно вечерта на 18 януари водолази са открили в реката само част от останките на жената, след като единият от двамата убийци е посочил мястото, където са ги изхвърлили. Съпругата на собственика на аптеки и общински съветник от ГЕРБ Бедрос Пехливанян изчезна на 11 януари, а три дни по-късно – на 14 януари, близките й подали сигнал в полицията, че от няколко дни е в неизвестност и нямат връзка с нея.

Окръжният прокурор даде подробности по случая с тежкото криминално престъпление, разтърсило със своята жестокост крайдунавския град. Двамата похитители са следили повече от месец жертвата си. Те знаели, че има навик да носи в себе си големи суми пари от оборота на аптеките. Привечер на 11 януари Еранухи излязла от една от аптеките със сумата от 20 000 лева. Била е сама и се насочила към автомобила си, паркиран на обществен паркинг в близост до сградата на НАП. Там е била пресрещната от двама мъже, единият от които бил в полицейска униформа. Мъжът се представил и поискал личната й карта, за да извърши мнима проверка. След това влязъл в нейния автомобил и определил посоката на движение, а другият мъж тръгнал след тях с друга кола. Недалеч автомобилът на Еранухил спрял и тя била принудена да се премести в другата кола, която потеглила към дома й. Поставени й били белезници, с които е ограничено движението й. В дома си тя дала на похитителите намиращите се в сейфа на семейството 45 000 в лева и евро. За да прикрият престъплението си, двамата решили да я умъртвят. Междувременно я принудили да се обади два пъти на съпруга си, който бил извън града, и да му каже, че е уморена, ляга си и да не я търси, защото е добре.

Още същата вечер престъпниците отвели Еранухи в покрайнините на Русе в близост до река Русенски Лом и там я удушили. На следващия ден се върнали, разчленили тялото, а останките хвърлили в Русенски Лом край населено място на 30 км от Русе.

Извършителите са задържани три дни след подаването на сигнала, посочи директорът на Областната дирекция на полицията в Русе старши комисар Мирослав Дамянов, който също бе на брифинга. Задържането им е станало на 17 януари в 6,00 часа в домовете им в Русе. Единият от извършителите Г.А.В. е роден през 1972г, а другият – М.С.М. през 1962 г. И двамата имат криминални регистрации в полицията, били са безработни и са се познавали от 4-5 г. Веднага след престъплението са си поделили парите, като единият в рамките на дни е погасил бързи кредити. В деня на задържането имали намерение да пътуват извън Русе, за да купят автомобил на другия извършител. Част от парите са открити в домовете им.

Мъжете са задържани за срок от 72 часа, като прокуратурата ще иска да им бъде наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Искането ще бъде внесено в съда най-късно в петък. Повдигнати са им обвинения за отвличане, грабеж на 65 000 в лева и евро и умишлено убийство с цел укриване на престъпления.