0

О рганизирана престъпна група, занимавала се с незаконно производство на цигари, е разбита при международна специализираната операция с наименование „Malpica-Órdago” , проведена на територията на Кралство Испания на 18 февруари. Успешната реализация е на служители на Националната полиция и Службата за митнически надзор на Испания, съвместно с Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” към Министерството на вътрешните работи на България.

Организирана престъпна група, занимавала се с незаконно производство на цигари, е разбита при международна специализираната операция с наименование „Malpica-Órdago” , проведена на територията на Кралство Испания на 18 февруари. Успешната реализация е на служители на Националната полиция и Службата за митнически надзор на Испания, съвместно с Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” към Министерството на вътрешните работи на България.

В резултат е разбита организирана престъпна група, установена в Испания. Тя е разполагала с нелегално оборудване в провинциите Сарагоса, Гуадалахара и Мадрид, а производствената й мощност е с най-високия капацитет за производство на цигари в Европа. В хода на действията са задържани общо 20 души от различна националност. Ръководителят на групата и отговорното лице за производството са български граждани. Поддръжката на оборудването е извършвана от колумбийски граждани, а производственият цикъл е осъществяван от украински граждани.

При извършените редица претърсвания както в индустриални постройки, така и на домашни адреси са открити и иззети: 264 000 кутии цигари, 1680 кг нарязан тютюн, 5740 кг стрипс тютюн, 206 рола хартия за цигари, 424 320 филтъра за цигари, 150 рола алуминиево фолио за вътрешността на цигарени кутии, 259 рола за вътрешността на кутиите, 171 рола полипропилен, 43 бидона лепило, 325 кашона с неопределен брой картонени части, машина за рязане на тютюн, тръба за изсушаване/овлажняване, машинка за свиване на цигари, машина за сглобяване на филтри, машина за пакетиране на цигари, машина за опаковане на кутии, машина за опаковане на стекове, въздушен компресор, система за вакуумиране, генератор, система за обезпрашаване. Конфискувани са също два камиона и шест безмоторни лодки.

След изземането на цялата произведена стока, машините и суровината, необходима за ново производство, е изготвена експертиза от вещи лица. Експертната оценка на материала за производството на цигари и на машините е следната: 264 000 произведени кутии цигари са оценени на 1 320 000 евро, 1680 нарязан тютюн за свиване - на 218 000 евро, иззетите машини - на 1 500 000 евро. От иззетия материал могат да се произведат 2 000 000 кутии цигари. Финансова щета на държавната хазна, вследствие от неплатени налози, е оценена на 1 232 916 евро.

По случая се води досъдебно производство, наблюдавано от Следствен съд в Сарагоса.